Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

10.000 m2 pv-panelen voor Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest krijgt ruim 10.000 vierkante meter pv-panelen, oftewel 3.240 stuks. Hiermee wordt de CO2-uitstoot van het museum zo’n 25% minder. De panelen zullen per jaar zo’n 750.000 kWh gaan opwekken.

Binnen en buiten

Het NMM ligt in Park Vliegbasis Soesterberg. Het museum is niet alleen gehuisvest in de nieuwbouw, maar strekt zich uit tot het buitenterrein. Het museum wordt gebouwd door bouwonderneming Heijmans en partners ABTClaus Van Wageningen Architecten, H+N+S landschapsarchitectenKossmann.dejongMijksenaar, BrunsOostingh Staalbouw, Oskomera, AAFM en Vermaat.

Dakconstructie

Het gebouw heeft een vloeroppervlak van 35.000 m2 en rondom een glazen gevel. Daarbinnen bevinden zich donkere ruimtes voor tentoonstellingen die geen licht nodig hebben. Het dak is vier voetbalvelden groot en de dakconstructie is vier meter hoog zodat er hele grote overspanningen mee gemaakt konden worden. Zo zijn er grote ruimtes zonder kolommen gecreëerd.

Opening

Het NMM wordt op 11 december officieel geopend door koning Willem-Alexander. In het weekend daarna is het nieuwe museum voor het eerst opengesteld voor publiek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

8 reacties op “10.000 m2 pv-panelen voor Militair Museum

 • Ron

  is de foto van de binnenhal de gerealiseerde situatie? Dan lijkt het op LED stralers. Met daglichtdimregeling fraai. Een lagere positionering en lichtgekleurd plafond is minder kunstmatige verlichting nodig. Wellicht kan er meer gecontroleerde daglichttoetreding. Mogelijk kost koeling en verwarming dan die 75%?

 • Met een vorige spreker eens: het is prachtig om zonnepanelen te nemen, maar breng eerst je behoefte omlaag. Dus spaarlampen, LED’s, T5 TL’s enz. Daarmee win je sneller terug. Maar eerlijk is eerlijk, misschien is dat allemaal al gedaan..

 • arnold

  Beste peter,
  volgens mij wordt er gesproken over 25% minder CO2-uitstoot. en niet over energie besparing.

 • Peter

  En wordt er ook nog iets gedaan aan de overige 75% van het energie gebruik? Anders was een deel van het zonnepanelen-geld mogelijk beter besteed geweest aan energiebesparende maatregelen…

 • Inderdaad een 0 te veel: het vloeroppervlak is 35.000 m2. Bedankt voor de oplettendheid!

 • david

  350.000 m2? hoop het niet, denk dat het getal een nul teveel heeft gekregen.
  Anders mogen ze nooit meer klagen over het korten op defensie budgetten….

 • Joop-Jan

  Zo raar zijn die cijfers niet hoor; omgerekend 231,5 Kwh opbrengst per paneel. Ieder huis- tuin- en keukenpaneel gaat daar zelfs dik overheen, mits goed gesitueerd.

 • Gerard

  het smijten met belastinggeld houd maar niet op , weer zo’n nutteloos energie verslindend gebouw.
  750.000 kWh een kwart van het gebruik?
  Zoveel energie van 3.240 panelen in Nederland? super panelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.