Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

13 meter hoge wand in één keer storten

In de haven van Rotterdam bouwt Cordeel momenteel een nieuwe vlakloods voor European Bulk Services. De loods biedt straks 65.000 kubieke meter opslagruimte voor onder andere kolen, mineralen en agriproducten. NOE Bekistingtechniek ontwikkelde een oplossing waarmee de betonwanden van de loods tot 13,5 meter hoogte in één keer kunnen worden gestort.

Loods zakt bij veel inhoud

De nieuwe loods bestaat geheel uit in het werk gestort beton en wordt gerealiseerd op een fundering op staal. In plaats van funderingspalen staat de vlakloods op een betonnen plaat. Opmerkelijk detail is het feit dat door het ontbreken van funderingspalen de vlakloods zal meebewegen met de vulgraad van de loods. Wanneer de vlakloods volledig wordt gevuld, zal het gebouw circa 4 à 5 cm naar beneden zakken om vervolgens weer omhoog te komen als de loods leeg raakt.

Wanden tot 18 meter

De vlakloods heeft een oppervlakte van ruim 6.200 vierkante meter; de lengte bedraagt ongeveer 170 meter en de breedte is 36,5 meter. De wanden aan de lange zijde hebben een hoogte van 10 meter; aan de kopse kant van het gebouw bedraagt de hoogte van de betonnen wanden door het schuin oplopende dak maximaal 18,5 meter. Ook de binnenwanden hebben een hoogte van ruim 18 meter.

Storten tot 13 meter

De betonwanden van de loods worden in het werk gestort. De bekistingen hiervoor zijn geleverd door NOE Bekistingtechniek. Het bedrijf bedacht een oplossing voor het storten van 13 meter hoge wanden. De meeste wanden kunnen hiermee in één keer worden gestort; de wanden van 18 meter hoog worden in twee keer gestort. De bekisting voor de 13 meter hoge wanden bestaat uit NOEtop-bekistingpanelen. De panelen van de binnenmuren zijn conisch gemonteerd, waardoor de wanden aan de onderzijde 1,0 meter dik zijn om vervolgens tot een hoogte van 6,5 meter te verjongen, vanwaar de wand verder 0,50 meter dik is.

Stijfheid bekisting

De NOEtop-panelen zijn hoofdzakelijk grootvlak-panelen van 5300 x 2650 mm waarvan er steeds twee boven elkaar zijn gemonteerd. Om de gewenste hoogte te bereiken worden deze gecombineerd met liggende panelen van 1000 x 2650 mm en 1325 x 2650 mm. De inzet van de 5300 x 2650 mm metende grootvlakpanelen zorgt ervoor dat de montagetijd tot een minimum beperkt kan blijven. De afmeting van de panelen staat bovendien garant voor een grote stijfheid van de bekisting. Het hoogte- en breedteraster van de panelen is doorlopend, zodat deze naar wens staand en liggend te combineren zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.