Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

150 miljoen voor Energiebesparingsfonds

Het kabinet stelt 150 miljoen beschikbaar voor een revolverend Energiebesparingsfonds. Dat is een van de afspraken die minister Stef Blok heeft gemaakt met de fracties van D66, ChristenUnie en SGP in een nieuw akkoord voor de woningmarkt dat gisteren is gepresenteerd. Ook de BTW op renovatie en onderhoud gaat voor een jaar omlaag van 21 naar 6 procent, met ingang van 1 maart. “Wij zijn er gezamenlijk van overtuigd dat dit de impuls is die Nederland nu nodig heeft. Het geeft een impuls aan de bouwsector, een belangrijke banenmotor.”

Het Energiebesparingsfonds moet inclusief bijdragen van marktpartijen een grootte krijgen van 600 miljoen euro, waarvan de helft gebuikt kan worden voor het isoleren van sociale huurwoningen en de helft voor het isoleren van koopwoningen, aldus minister Blok tijdens de persconferentie.

Revolverend

De opzet voor een energiebesparingsfonds – voluit Nationaal Fonds Energiebesparing (NFEB) – is ruim een maand geleden gelanceerd. Het belangrijkste kernmerk van het NFEB is het revolverend karakter: het wordt zo opgezet dat het geld dat de woningeigenaar leent uit het fonds, door middel van aflossingen weer terugvloeit in het fonds. Hierdoor is het geld weer beschikbaar voor nieuwe investeringen en wordt beschikbaar budget dus zeer efficient ingezet voor energiebesparing.

Andere aanpassingen zijn onder meer het verlagen van de huurverhogingen (zoals niet maximaal 6,5 maar 4 procent voor hoge inkomens) en het verlagen van de verhuurdersheffing voor corporaties van 2 naar 1,7 miljard. Ook wordt het voor starters mogelijk om 50 procent van de waarde van een nieuwe woning te lenen tegen een looptijd van 35 jaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.