Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

2009 overbruggingsjaar voor bouwsector

Volgens de belangrijkste bouwpartijen wordt 2009 een moeilijk jaar voor de Nederlandse bouwsector. Desondanks hebben bijna alle bedrijven vertrouwen dat het met hun eigen onderneming goed zal komen. Met name de architecten en de aannemers B&U verwachten dat in 2009 de omzet en de winst zal dalen. De klusbedrijven verwachten echter een stijging van deze bedrijfseconomische cijfers. Dit valt te verklaren doordat er minder verhuisd wordt en meer geïnvesteerd in de huidige woningen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 650 professionals uit de Nederlandse bouwsector.

Zwaar weer in 2009
Aan alle marktpartijen is de vraag gesteld wat hun verwachtingen voor 2009 zijn aangaande de omzet, de winst, het personeel, de orderportefeuille en de investeringen binnen hun eigen bedrijf. Het blijkt dat architecten en aannemers B&U verwachten een zwaar jaar tegemoet te gaan. Dit geldt met name voor de orderportefeuille en de investeringen.

De klusbedrijven verwachten, ondanks de economische crisis, dat de omzet en winst zullen stijgen in 2009. De reden hiervoor is dat deze bedrijven vooral actief zijn in de onderhouds- en renovatiesector. Deze sector zal, in tegenstelling tot de nieuwbouwsector, een stabiele factor blijven. Woningeigenaren zullen meer investeren in hun huidige woning.

Vertrouwen in eigen bedrijf groot
Ondanks het feit dat de meeste bedrijven verwachten dat 2009 een zwaar jaar zal worden, geven ze bijna allemaal aan dat het geen gevolgen zal hebben voor hun eigen bedrijf: het vertrouwen in het eigen bedrijf is hoog. Hoewel alle marktpartijen, met uitzondering van de klusbedrijven, aangeven dat 2009 een moeilijk jaar wordt, hebben de bedrijven over het algemeen vertrouwen dat het met hun eigen onderneming goed zal komen.

Juist in moeilijke tijden, waarin we nu verkeren, blijft het belangrijk om te focussen op kwaliteit, vertrouwen te houden en rustig te blijven. Hoewel het niet te voorkomen is dat bedrijven failliet gaan, zullen die bedrijven die vertrouwen houden en rustig blijven de grootste kans hebben deze crisis te overwinnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.