Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

34 miljoen subsidie voor rijksmonumenten

Minister Plasterk (OCW) stelt 34,2 miljoen euro beschikbaar voor 11 restauraties van rijksmonumenten die kampen met restauratieachterstand. Deze miljoenensubsidies zijn onderdeel van de Najaarsnota 2006, waarin 140 miljoen euro beschikbaar werd gesteld voor het wegwerken van de restauratieachterstanden. De minister heeft als doel de huidige 17% in achterstanden terug te brengen tot een acceptabele werkvoorraad van 10% eind 2010.

Sober en doelmatig
Van dit geld uit de Najaarsnota 2006 wordt dit jaar 88 miljoen euro verdeeld onder zeven groepen gebouwde monumenten met restauratieachterstand. Rijksmonumenten moeten namelijk eerst sober en doelmatig gerestaureerd zijn en pas daarna kunnen ze instromen in de reguliere instandhoudingsregeling, het zogenaamde Brim.

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) in Zeist beoordeelde deze maanden – namens de minister – circa 575 subsidieaanvragen die werden ingediend. Elf objecten op een totaal van 25 aanvragen zijn nu uit de eerste groep, de ‘grootschalige restauraties’, geselecteerd. Hiervan zijn de subsidiabele kosten tussen de 4-10 miljoen euro.

Andere monumenten
De rest van het geld gaat naar categoriën als orgels, molens, boerderijen en andere monumenten. Binnen enkele maanden zullen de aanvragen van de resterende groepen volgens vastgestelde criteria worden beoordeeld, want de aangevraagde subsidies passen niet allemaal binnen het voor iedere groep beschikbare budget.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.