Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

3D-laserscan vervangt missende bouwtekening


Probleem bij de restauratie, renovatie of transformatie van al dan niet monumentale panden, is dat gedetailleerde bouwtekeningen ontbreken. Een betrouwbare oplossing voor dit probleem is 3D scantechnologie. Bastiaan van de Kraats van architectenbureau 1meter98 weet daarover mee te praten.

De voormalige sojafabriek Cereol in de wijk Lombok te Utrecht stond in de nacht van 29 op 30 juni 2008 in brand. De gevels zijn blijven staan en worden op dit moment door gestapelde zeecontainers beschermd tegen verdere instorting. Architectenbureau 1meter98 heeft een schetsontwerp opgesteld voor de herbestemming van de voormalige sojafabriek.

PelserHartman maakte in opdracht van BOEi een gedetailleerde inmeting van het hele pand. De tekeningen worden gebruikt als onderlegger voor het maken van de restauratie- en herstelplannen. Bij het inmeten van het gebouw is gebruik gemaakt van 3D-laserscan techniek.

Betekenis
De voormalige sojafabriek Cereol in Utrecht is eigendom van VOF Meyster’s Buiten dat bestaat uit de bedrijven Heijmans, Blauwhoed & van der Vorm. Naar een ontwerp van AWG architecten zal het vrijkomende terrein worden ingevuld met nieuwbouw.

De betekenis van de fabriek voor de stad Utrecht is groot. Het is een herkenningspunt aan het water, op het grensvlak van twee bloeiende wijken: Lombok en Oog in Al, aan het Merwedekanaal en het park Oog in Al. Na herbestemming zal de fabriek voor het eerst in 100 jaar toegankelijk zijn voor het publiek, met een mix van culturele functies. Aandachtspunt hierin is het behoud van de industriële sfeer in deze stedelijke ontwikkeling.

Laserscan
Een laserscanner is een apparaat dat met hoge snelheid reflectorloos metingen verricht. De lasertechniek is hetzelfde als die van de reflectorloze total station, maar dan heel veel sneller en volledig automatisch. De nieuwste scanners hebben een scansnelheid van 50.000 punten per seconde en hebben een scandichtheid van 1mm op 300 meter afstand.

Paradepaardje
Het paradepaardje van PelserHartman is het scanstation C10: de snelste en nauwkeurigste scanner ter wereld. De laserscanner wordt ingezet als volledigheid, snelheid of veiligheid van belang zijn. De scanner meet razendsnel met miljoenen laserpunten archeologische sites, monumentale objecten en andere bouwwerken.

Video
Bekijk de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.