Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

3D-printen als thema bij vakbeurzen

De vakbeurzen ESEF en TechniShow, die dit jaar tegelijk plaatsvinden van 15 tot en met 18 maart in de Jaarbeurs, belichten deze editie 3D-printing. Het thema komt tot uiting in een dagelijkse guided tour 3D-printing en een ontbijtcongres op 18 maart.

Guided tour 3D-printing

3D-technologie wordt steeds belangrijker voor maakbedrijven. Dat de technologie verder gaat dan alleen 3D-printen, wordt duidelijk in de guided tour 3D printing die wordt aangeboden door exposanten als CNC Consult, 4C Creative Cad Cam Consultants, Hexagon, Bender AM en Trumpf. In de tour worden zowel 3D-printtechnologie als innovatieve 3D-scantechnieken die gekoppeld zijn aan CAD-software getoond. Hierbij gaat het niet alleen om reverse engineering maar ook om kwaliteitscontrole van zowel 3D-geprinte als verspaande componenten. De guided tour vertrekt dagelijks om 11.30 uur vanuit hal 9.

3D-Printingcongres

Tijdens het ontbijtseminar praten experts deelnemers, nog voordat ze de beursvloer opgaan, bij over de 3D-printtechnologie, de juridische aspecten, design for additive manufacturing en de businesskant. Na het ontbijt dat om 7.00 uur begint, kunnen deelnemers om 8.00 uur hun kennis ophalen in een uitgebreid programma. Onder de noemer 3D Printing congres – de praktijk in de keten, vertelt Sjef van Gastel van het Fontys Centre of Expertise HTSM Objexlab en manager technologies & patents Kulicke & Soffa (tevens dagvoorzitter) over de stand van de techniek in zowel kunststof als metaal. Giorgio Magistrelli, AM-projectmanager bij CECIMO spreekt over de aansluiting op bestaande productietechnologie, het belang ervan voor de duurzame samenleving en de juridische aspecten.

Praktijkcases

Wat zijn vanuit de designkant de voordelen? Rein van der Mast, manager Design & Engineering Addlab, richt zich met deze vraag met name op engineers, maar ook het AM Paradigma komt aan bod: wat zijn de beperkingen? En hoe kan software hierbij helpen? De laatste sprekers, Onno Ponfoort en Hans van Toor (Berenschot) richten de aandacht op de impact op de business. Ze presenteren praktijkcases die aantonen hoe 3D-printen bestaande waardeketens verandert. Deelname is gratis, registratie verplicht.

Foto: Het Europagebouw in Amsterdam. In de gevel kun je plaatsnemen op 3D-geprinte banken. (Fotograaf Ossip van Duivenbode)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.