Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

4 handige voordelen van een waterontharder

Je ziet er op het eerste oog niks van, en toch maakt een waterontharder ontzettend veel verschil op heel veel verschillende vlakken. Waarom het de investering waard is? We zetten de voordelen van onthard water voor je op een rijtje.

Hard vs. onthard water

Maar allereerst is het handig om uit te leggen wat het verschil tussen zogenaamd hard en onthard (oftewel zacht) water is. Hard water is in principe gewoon leidingwater waar grote hoeveelheden opgelost calcium en magnesium in zit. Dit heeft als gevolg dat er door verhitting een witte kalkaanslag in je verwarmingselementen terechtkomt, maar ook op je kranen en je wanden achterblijft. Wanneer je een waterontharder, of ook wel een waterverzachter genoemd, aanschaft en installeert zal dit niet het geval zijn. En dát… heeft dan weer heel wat fijne voordelen. We zetten ze voor je op een rij:

Je huishoudelijke apparaten gaan langer mee

Kalk is zoals je misschien wel weet niet echt bevorderlijk voor de levensduur van je huishoudelijke apparaten. Het hecht zich namelijk aan de verwarmingselementen van bijvoorbeeld je wasmachine, je koffiezetapparaat en de vaatwasser, waardoor het apparaat op den duur niet meer optimaal werkt. Maar met zacht water is dat niet het geval en gaan je apparaten dus veel langer mee.

Minder schoonmaakwerk

Kijk, schoonmaken zal je natuurlijk altijd moeten blijven doen. Dat is logisch. Maar wat betreft het wegpoetsen van die lelijke witte kalkaanslag op je douche, kraan, douchewand en in je wasbak? Dat is verleden tijd. Onthard water bevat namelijk geen kalk, dus je hebt ook geen last meer van die witte waas!

Je hoeft minder wasmiddel te gebruiken

Fijn voor de portemonnee (en het milieu): je hoeft minder wasmiddel te gebruiken. Dit komt simpelweg doordat zacht water ervoor zorgt dat zeep en wasmiddel meer schuimt, en je er dus minder van nodig hebt.

Fijner voor je huid

Ook je huid is geen fan van hard water, omdat het hierdoor sneller uitdroogt. Zeker wanneer je al een gevoelige huid hebt, of last hebt van eczeem of psoriasis kan hard water dit verergeren. Onthard water is daarom fijner voor je huid.

Het water smaakt lekkerder

Geloof het of niet, maar qua smaak zit er ook een behoorlijk verschil tussen hard en zacht water. Meerdere blinde smaaktesten tonen aan dat zacht water over het algemeen als lekkerder wordt ervaren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.