Stikstofproblemen, opwarming van de aarde, stijgende stookkosten, waar je het ook voor doet: er is voor iedereen een reden om duurzamer te gaan wonen. Veel mensen geven eerlijk toe dat de portemonnee het belangrijkste argument is. En dat is begrijpelijk omdat de kosten voor het verwarmen (en koelen) van je woning enorm zijn toegenomen in de laatste twee jaar. In dit artikel lees je vijf tips om je woning te verduurzamen, en die veel rendement opleveren.
Een warmtepomp of airco aanschaffen
Volgens verschillende bronnen kun je met een warmtepomp voordeliger verwarmen dan met een cv installatie. Een warmtepomp is eigenlijk een airco. Beter nog andersom: een airco is eigenlijk een warmtepomp. Want je transporteert eigenlijk warmte. Moet jouw woning koeler worden? Dan verplaats je de warmte uit de woning naar buiten. En in de winter precies andersom. Voor een gemiddelde woning kun je de belangrijkste vertrekken koelen en verwarmen met enkele systemen. Rendement op je investering is goed, en als bonus krijg je ook nog een veel comfortabeler klimaat in huis.
Kozijnen en ramen vervangen
Een trend die de laatste jaren beter lonend is geworden dan ooit tevoren. Via je ramen en kozijnen raak je ‘s winters veel warmte kwijt. Tenminste, als die nog niet van hoge kwaliteit zijn en volgens de nieuwste technieken. Beglazing die van enkelglas naar modern glas wordt omgetoverd geeft een rendement dat je je niet kunt voorstellen. Ook het HR of HR+ glas uit de jaren 90 kan een stuk beter isoleren. Vervang direct je kozijnen door kunststof exemplaren van goede kwaliteit. En pak dit dan ook duurzaam aan. Woon je in Groningen, bestel dan ook je kunststof kozijnen in Groningen en niet aan de andere kant van het land.
Dak isoleren
Meestal vervliegt de meeste warmte in de winter via het dak. Aangezien warmte opstijgt is de zolder vaak de warmste ruimte. Je kunt beneden in de woonkamer nog zo lekker stoken, de warmte zal altijd naar boven trekken. Ook met gesloten deuren. Het isoleren van je dak is trouwens een klus die heel goed zelf te doen is! Zo spaar je een hoop geld uit, en je bent lekker bezig. Krijg je het ook weer warm van.
Het isoleren van je dak doe je door isolatie aan te brengen tegen de dakplaten. Meestal met glas- of steenwol. Je timmert deze vervolgens netjes af met gipsplaten en je zolder ziet er nog piekfijn uit ook!
Last but not least: subsidie!
Valt het jou ook op dat al die verduurzamende maatregelen veel geld kosten? Je bent niet de enige. Maar gelukkig heeft onze overheid een subsidiepot voor mensen die gaan isoleren en/of overstappen op moderne verwarm technieken. Je dient, om in aanmerking te komen, wel te voldoen aan enkele voorwaarden. Die kun je terugvinden op de website van de rijksoverheid. Lees dit goed door. Soms mag je bijvoorbeeld de werkzaamheden niet zelf uitvoeren. Of je moet een bepaalde gradatie van isolatie toepassen om in aanmerking te komen. Maak er gebruik van als je aan de voorwaarden voldoet. Daar is de subsidie immers voor!