Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

5 tips voor veilig klussen

Sommige klussen vereisen nou eenmaal zwaar geschut, waarbij het oppassen geblazen is. Waarschijnlijk ben je bij dit soort klussen extra op je hoede en dus extra voorzichtig. Maar wanneer men een Stanleymes pakt, vergeten ze even dat dit ook flink wat schade aan kan richten. Hoewel de ironie hierin zeer aanwezig is, blijft het zaak om veiligheid te allen tijde voorop te stellen. Om die reden geven we graag vijf tips om veilig te kunnen klussen.

De juiste werkkleding

Goede werkkleding is belangrijk om een klus soepel en nauwkeurig uit te voeren. Hier hoort uiteraard een veiligheidsbril en gehoorbescherming bij. Een veiligheidsbril beschermt tegen impact van buitenaf en zorgt voor meer precisiewerk. Gehoorbeschermers zijn voornamelijk noodzakelijk bij grof geschut, veel boorwerk of veel zaagwerk. Voorkom fysieke schade door de juiste uitrusting, zodat je de klus zonder haast kunt afronden.

Een opgeruimde werkplek is ‘key’

Het is belangrijk om te zorgen dat je geen afleiding hebt tijdens het klussen en je dus geconcentreerd aan de slag gaat. Wanneer je tussen allemaal zooi precisiewerk moet doen, is de kans op ongelukken een stuk groter. Ruim je werkplek dus meerdere keren per dag op om te zorgen dat je niet struikelt over rondslingerend gereedschap.

Zorg voor goede werkhouding

Wanneer je boven je hoofd aan het werk bent, kan je houding al snel verslappen. Het kost nou eenmaal ontzettend veel energie om in deze houding kracht te blijven zetten. Hetzelfde geldt voor werken op je knieën, waardoor je ook al snel last krijgt van je rug of schouders. Door een slechte werkhouding kan ook je idee van veiligheid versloffen, waardoor je ineens slordige foutjes kan gaan maken. Zorg daarom voor comfort tijdens het klussen, door middel van een ladder of een soepele ondergrond.

Gebruik goed gereedschap

Werken met gereedschap wat bijvoorbeeld bot is zorgt niet alleen voor een moeilijkere klus, maar ook voor een onveilige klus. Het is belangrijk dat je je gereedschap kunt vertrouwen en dat je selectief bent bij de aankoop ervan. Daarnaast kun je het beste investeren in goed gereedschap wat jaren meegaat, anders blijf je elk jaar geld besteden aan slechte aankopen.

Goede verlichting

Als je graag klust in je tuinschuur of in de avonduren, is het belangrijk dat je voor goede verlichting zorgt. Niets is frustrerender dan dat je je werkplek niet goed kunt zien en dat je moet gokken of het goed gaat. Een bouwlamp of flinke ledlamp is dus een vereiste!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.