Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

600.000 handgemaakte bakstenen

Baksteenfabrikant Wienerberger heeft vijf internationale projecten met een bijzondere baksteenarchitectuur beloond met de Brick Award 2014. Winnaar is het Kantana Film & Animation Institute in Thailand geworden dat opgebouwd is uit meer dan 600.000 handgemaakte bakstenen. De jury heeft projecten beoordeeld uit 26 landen op innovatieve vormgeving, ambachtelijk gebruik van het materiaal baksteen, functionaliteit, duurzaamheid  en de energie-efficiëntie van het gebouw.

Handgemaakte bakstenen

Bij het Kantana Film & Animation Institute in Nakhon Pathom in Thailand heeft baksteen niet alleen een decoratief doel maar is het bepalend voor de bouwconstructie. Het gebouw is opgebouwd uit ruim 600.000 handgemaakte bakstenen. Werkelozen zijn opgeleid om het bouwwerk te realiseren, dit geeft een extra sociale betekenis aan dit project. Het gebouw heeft naast de hoofdprijs ook de award ontvangen in de categorie speciale oplossingen.

De Belgische Studio 51N4E overtuigde met het Buda Kunstencentrum in Kortrijk. Een voormalige textielverffabriek op het eiland Buda dat  is omgebouwd tot een onderkomen voor culturele activiteiten. Bestaande bakstenen muren zijn schoongemaakt en gerenoveerd. Samen met het houtwerk en de betonnen kolommen geeft de gele baksteen het gebouw een bijna fluweelachtige uitstraling.

Brick Award

In het jaar 2004 heeft de in 1819 in Wenen opgerichte onderneming Wienerberger De Brick Award in het leven geroepen. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt. Met de uitreiking van de Brick Award 2014 is ook het boek Brick ’14 uitgebracht. In het 240 pagina’s tellende naslagwerk vol met foto’s en schetsen worden alle winnaars en de genomineerde projecten  in beeld gebracht.  

Voor meer informatie kijk op www.brickaward.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.