Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Variatie en levendigheid in gevelbeeld

MUSA De Passie zet op het Rotterdamse eiland Katendrecht de revitalisering in gang van plangebied De Pols. De nieuwbouw refereert aan de oude pakhuizen die hier vroeger stonden. Door de variaties in kleur, structuur en glans manifesteren de façades zich gedurende de dag steeds weer anders.

MUSA De Passie huisvest twee scholen voor voortgezet onderwijs, een sporthal, wijkvoorzieningen, een ondergrondse parkeergarage en 135 appartementen in de sociale huur. Het ontwerp stamt van architectenbureau diedderendirix. Projectarchitect was Timo Keulen.

Revitalisering

De nieuwbouw geeft de eerste impuls aan de revitalisering van De Pols, het kleine plangebied op het scharnierpunt van het Rotterdamse haven- en wooneiland Katendrecht en het Rotterdamse vasteland. Voor dat plangebied ontwikkelde de gemeente Rotterdam tien jaar geleden een massastudie; een ensemble van bouwblokken dat een overgang vormt van de stad met zijn hoogbouw naar de kleinschaliger woonbebouwing van veelal vier bouwlagen op Katendrecht. Om die twee schalen te verenigen, zette de gemeente de blokken op als panden met een plint van 12 tot 15 meter hoog met accenten tot een hoogte van 50 meter.

In de gevels van MUSA De Passie is die hoofdvorm helder aangezet. De plint heeft brede paars-grijze betonnen penanten en smalle betonlijsten die als vlechtwerk over de gevel lopen. In de twee torens kadreren smalle lijsten gemetselde gevelvlakken. Het resultaat: een paars-grijze sokkel met daarop twee donkerder torenvolumes.

Robuuste stramien

Opmerkelijk is het robuuste stramien in de façades van MUSA De Passie. Projectarchitect Timo Keulen: ‘Plangebied De Pols heeft een industrieel verleden. Ons stond een gebouw voor ogen dat niet direct herkenbaar is als woongebouw en refereert aan de oude industriële bebouwing.’ Zodoende kregen de façades van MUSA De Passie een dubbelhoog gevelmotief, een stramien over twee woonverdiepingen. Keulen: ‘Dat geeft een ander gevoel bij het gebouw, laat in de praktijk een wat abstractere indruk achter.’

Drie Hagemeister sorteringen

Vanwege de pakhuisreferentie, lag metselwerk in de gevel volgens Keulen voor de hand. Maar niet alleen daarom: ‘Metselwerk is het beste materiaal voor woongebouwen. Noem mij een ander materiaal dat zich over de jaren zo goed houdt als metselwerk.’ Keulen koos aan de gevels van MUSA De Passie voor een mix van drie Hagemeister sorteringen: de ‘Lausanne’, in twee verschillende oppervlaktestructuren, en de ‘Oregon’. Goed voor een breed kleurenspectrum, dat loopt van een paarse grondtoon tot een lichte toon de wordt veroorzaakt door de reflectie van de metalige engobe-laag op sommige stenen.

Antraciete mortel

Timo Keulen: ‘Die menging geeft de metselvlakken een kwaliteit mee die je met één sortering niet kunt realiseren. Het metselwerk leeft, glinstert en licht op onder het daglicht en de weerspiegeling van het licht op het water van de Maashaven.’ Het metselwerk werd compleet uitgetekend. De metselbanden staan in halfsteens verband, de metselvlakken zijn deels ingevuld met halfsteens en deels met staand verband. Omwille van een betere voegkwaliteit zijn de voegen niet achteraf gevoegd, maar verdiept doorgestreken met een antraciete mortel.

Levendige façades

Al die variatie en levendigheid was nodig, aldus Keulen: ‘We zochten een contrast met het neutrale grid en het matte beton. Een gewone, niet genuanceerde steen zou hier een te vlak gevelbeeld opleveren. De kleuraccenten en reliëfverschillen van de Hagemeistersorteringen maken MUSA De Passie tot een gebouw dat zich met zijn dubbelhoge gevelstramien op het eerste oog als rigide en strak presenteert, maar dankzij het metselwerk bij nadere beschouwing veel nuances bezit die de façades ontzettend levendig maken.’

MUSA De Passie was een van de projecten op de shortlist van de Architectuurprijs Rotterdam 2015.

Fotografie: Arthur Bagen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.