Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

71.500 opgeleverde woningen verwacht in 2022

In 2022 zullen naar verwachting in totaal 71.500 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Dat is in aantallen woningen een stijging van ruim 4% ten opzichte van 2021. Voor 2023 en 2024 zal de woningnieuwbouw verder kunnen toenemen naar circa 74.500 en 75.500 woningen, mits de hoeveelheid vertraagde of uitgestelde projecten beperkt blijft. Dit blijkt uit de meest recente woningbouwprognoses van BouwKennis.

In 2021 nam de vergunningverlening toe van circa 67.100 naar 74.600 woningen, een stijging van ruim 11%. Ook nam in 2021 het aantal verkochte nieuwbouwwoningen met 12% toe, van circa 35.000 tot 39.400 verkopen. De laatste keer dat zulke hoge verkoopcijfers werden gerealiseerd, was in 2007. Ook de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is volgens de NVM in 2021 met 14% gestegen. De forse prijsstijgingen van de afgelopen jaren stellen ontwikkelaars in staat de gestegen kosten in hun koopprojecten te compenseren.

Volgens BouwKennis willen ook woningcorporaties al jaren meer bouwen, maar hebben ze daarvoor niet altijd de fysieke en financiële ruimte. De bouw van goedkope en middeldure huurwoningen lopen soms vast doordat de opbrengsten onvoldoende opwegen tegen de gestegen kosten. Wel wordt de corporatiebranche ondersteund door de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties, die als doel heeft om gemiddeld 25.000 woningen per jaar te bouwen voor een periode van 6 jaar.

woningen

Toegenomen onzekerheden

De nieuwbouwproductie van 2021 is lager uitgevallen dan vooraf werd aangenomen. Na een voortvarende start is sinds de zomer van 2021 de nieuwbouwproductie tegen gaan vallen. BouwKennis geeft aan dat dit komt door het groeiende aantal onzekerheden voor de bouw. Onder meer hogere prijzen en mindere beschikbaarheid van materialen, energieprijzen, arbeidstekorten en ziekteverzuim belemmerende de uitvoerende bouw. Daarnaast is het stikstofdossier nog lang niet afgesloten en kampen gemeenten met ernstige capaciteitstekorten. Tot slot dreigen projecten stil te vallen doordat betrokken partijen elkaar geen garanties kunnen geven over de te verwachten kosten, opbrengsten en planning.

Veel grote projecten in aanbouw

Het valt BouwKennis op dat er momenteel veel grote projecten – zoals woontorens – in aanbouw zijn. Deze zullen de komende jaren opgeleverd gaan worden. Een klein aantal opleveringen net binnen of buiten de jaarsgrenzen zou voor een relatief grote schommeling in de jaarproductie van twee opeenvolgende jaren kunnen zorgen. Zeker met de mogelijke vertragingen in de bouw maakt dit het dat de huidige prognose grotere onzekerheden kent dan gebruikelijk.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.