Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

78-jarige promoveert op binnenklimaatonderzoek

De 78-jarige Benjamin Bronsema promoveert op 7 juni aan de TU Delft op de airconditioning van gebouwen met natuurlijke middelen. Volgens Bronsema is er geen mechanische ventilatie nodig om een prettig binnenklimaat én een energiepositief kantoor te realiseren. Hij wil hiervoor vallend water, zon en wind gebruiken.

Wind, water en zon

Het ‘Earth, Wind & Fire-concept’ van Bronsema bestaat uit drie onderdelen: het Ventecdak, de Klimaatcascade en de Zonneschoorsteen. Het Ventecdak zorgt voor aanvoer van verse en afvoer van vuile lucht door gebruikmaking van over- en onderdrukken. Die lucht wordt via de Klimaatcascade toegevoerd en via een Zonneschoorsteen afgevoerd.

Zonneschoorsteen

Bronsema maakte samen met Peutz al een prototype van de zonneschoorsteen: een elf meter hoge toren die met opgevangen warmte van invallend zonlicht ventilatielucht verwarmt. Het op gang brengen van de luchtstroom gebeurt in de Klimaatcascade. Dit is een bouwkundige schacht waarin van bovenaf waterdruppels worden gesproeid waarmee de lucht kan worden gekoeld of verwarmd.

Beter binnenklimaat

Behalve dat Earth, Wind & Fire de energie- en kostenefficiëntie van gebouwen kan verbeteren, kan het systeem ook een bijdrage leveren aan een beter binnenklimaat, onderstreept Bronsema. Rondpompen van lucht door gebouwen zorgt voor verspreiding van bacteriën, luchtfilters blijken vaak een besmettingshaard. “Dit systeem zorgt ervoor dat door architectonische middelen de natuur bezit kan nemen van het gebouw. Dat is veel gezonder.”

Praktijkproef

Momenteel is de promovendus nog op zoek naar een gebouw voor een grootschalige praktijkproef voor zijn concept: “Theoretisch en in het laboratorium hebben we al aangetoond dat het concept werkt. Maar voor de ‘proof of the pudding’ wil je natuurlijk een grootschalig bewijs leveren. Bij voorkeur een bestaand kantoor van minstens 5 verdiepingen dat vrij staat. Want zon en wind moeten vrij spel hebben voor een goede werking.”

Bekijk hieronder een video die in 2011 werd gemaakt toen het idee van Bronsema werd genomineerd voor zowel De Vernufteling als de Huibergtsenprijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “78-jarige promoveert op binnenklimaatonderzoek

  • Heerlijk, zo’n ontwerp. Echte, frisse lucht in je gebouw En koeling en ’s winters voorverwarmd. En een buitengewoon simpel en vaak toepasbaar ontwerp en goede gedachtegang. Ik stel Bronsema voor om te gaan samenwerken met Suma en Ferraro TU/e die de Wijffels Innovatie Prijs voor hun windturbine kregen.

  • Duurzame energie gekoppeld aan gezond binnenklimaat, mooi idee!
    Ik weet misschien wel een bestaand, vrijstaand kantoorgebouw. Staat in Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.