Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Aanhoudende schaarste grondstoffen verf, lijm en kit

Er is een schaarste aan grondstoffen voor verven, lijmen en kit. Het tekort is ontstaan door de grote vraag in Azië en een krapte aan transportmiddelen. De verwachting was dat begin dit jaar de piek was bereikt, maar dit blijkt niet het geval; de schaarste is de afgelopen weken nog groter geworden.

Volgens branchevereniging VVVF is er sprake van een ongeëvenaarde krapte die zich decennialang niet heeft voorgedaan. In China en elders in de wereld is er een grote vraag naar grondstoffen terwijl er mede door corona onvoldoende aanbod is. Ondernemers zijn hele dagen bezig met de zoektocht naar beschikbare grondstoffen om de continuïteit van hun productie zeker te stellen. Niet alleen is er een gebrek aan grondstoffen, ook stijgen de prijzen ervan. Daarnaast zijn er te weinig zeecontainers en zeevrachtschepen voor vervoer uit Azië en andere werelddelen. Dat maakt het transport fors duurder.

Verpakkingsmaterialen

Producenten in deze industrietak lopen ook nog tegen een ander probleem aan. Want ook de inkoop van verpakkingsmaterialen gaat stroef. Zo worden metalen verpakkingen als blikken en vaten alleen in kleinere hoeveelheden aan de bedrijven geleverd.

Gevolgen coronacrisis

De VVVF meldt dat de verf-, lijm- en kitindustrie al maandenlang geconfronteerd wordt met de mondiale, economische gevolgen van het coronavirus. “Grondstoffen zijn niet of mondjesmaat beschikbaar. En als er al bestellingen voor grondstoffen kunnen worden geplaatst, dan komt het voor dat grondstoffenleveranciers die annuleren, waarna bedrijven een nieuwe bestelling kunnen plaatsen tegen dagprijs. Of de prijs wordt pas bekend gemaakt op het moment van aflevering, zonder voorafgaande afstemming,” aldus de branchevereniging.,

De VVVF waarschuwt voor een mogelijke force majeure voor leveranciers van verf, lijmen en kitten.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.