Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Aannemer verprutst klus met louvre-luiken

Een aannemer is er duidelijk niet bij met zijn hoofd als hij louvre-luiken voor een woning bestelt, en gaat ook bij het monteren finaal in de fout. De opdrachtgever zit er niet mee, zolang de luiken bij oplevering maar ‘als nieuw’ zijn. Een voorwaarde waaraan de vakman klaarblijkelijk ook al niet kan voldoen.

Een aannemer verplicht zich tot het plaatsen van louvre-luiken aan in totaal 12 ramen aan de voorgevel, rechterzijgevel en linkerzijgevel van een woning. Elk raam krijgt twee luiken. In totaal gaat het dus om 24 luiken, waarvan de opdrachtgever er 14 (op de verdieping) van binnenuit wil openen en sluiten. De vakman bestelt echter per raam maar één groot louvre-luik.

Om zijn fout te herstellen, zaagt hij elk luik doormidden, waardoor er twee delen ontstaan. Bij elk deel is een staande stijl aan de liggende stijlen geschroefd en de luiken zijn gespoten. Op deze manier heeft de aannemer van 12 luiken, 24 luiken gemaakt. Met medeweten en instemming van de opdrachtgever, onder de voorwaarde dat de luiken ‘als nieuw’ zijn.

Gaten gevuld met plamuur
Bij de montage van de luiken gaat de vakman weer in de fout: hij hangt ze verkeerd om, waardoor zonlicht in dichte stand juist naar binnen kan treden. Hij herstelt dit door de luiken op de juiste manier op te hangen. De door de onjuiste montage ontstane gaten in de stijlen van de luiken zijn dichtgezet met plamuur en geschilderd.

De opdrachtgever is hier niet blij mee. Hij eist vervanging van de luiken of teruggave van het voor de luiken betaalde geld, plus schadevergoeding. Volgens de aannemer is er geen reden om de luiken te vervangen.

Waslijst aan gebreken
De arbiter constateert tijdens bezichtiging een waslijst aan gebreken. Zo staan de verbindingen tussen de liggende en staande stijlen bij het merendeel van de luiken open, roesten alle schanieren en vertonen veel louvre-latjes zaagsporen. Bovendien zijn de reparatieplekken duidelijk zichtbaar en sluiten de luiken niet goed aan.

De aanpassingen hebben volgens hem niet geleid tot het resultaat dat de opdrachtgever kon en mocht verwachten: kwalitatief nieuwe luiken. En ook met reparatie van de gebreken gaat dit niet lukken.

De vermaakte luiken kunnen uitsluitend door zeer ingrijpend herstel in een toestand worden gebracht die niet alleen esthetisch maar ook constructief vergelijkbaar is. De kosten van een dergelijk herstel zijn tenminste gelijk aan die van het vervangen van de luiken door geheel nieuwe.

De arbiter veroordeelt de aannemer dan ook tot het vervangen van de luiken, inclusief bevestigingsmateriaal. Hij betaalt ook de arbitragekosten à 2.856,90 euro.

Geschilnummer 31.775

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.