Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Aanpak brandveiligheid politiecellen

De brandveiligheid van politiecellen moet worden verbeterd. Dit schrijft minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie mede namens de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie aan de Tweede Kamer. De ministers vinden de veiligheid van mensen die zichzelf niet zonder hulp van anderen in veiligheid kunnen brengen – zoals bij mensen die zijn opgesloten het geval is – extra belangrijk.

Bouwkundige tekortkomingen
Uit een onderzoek van de VROM-Inspectie naar de brandveiligheid van politiecellen, cellen op luchthavens en cellen op spoorwegstations blijkt onder andere dat er bouwkundige tekortkomingen zijn. In sommige gevallen was de situatie zodanig dat handhavend is opgetreden door de gemeente of het nemen van maatregelen noodzakelijk was. Ook blijkt dat de gebruiksvoorschriften niet altijd worden nageleefd. Er is in veel gevallen geen goed brandveiligheidsbeleid, ook is er sprake van onvoldoende brandveiligheidsbewustzijn. Verder stelt de inspectie vast dat de regelgeving voor politiecellen als verwarrend wordt ervaren. Gemeenten en brandweer interpreteren de regels in de praktijk verschillend. De opzet van de bedrijfshulpverlening is over het algemeen redelijk op orde, evenals de vluchtmogelijkheden bij een brand. Ook zijn er meestal voldoende brandblusmiddelen aanwezig.

Bouwregelgeving
Minister Ter Horst wil dat de brandveiligheid van politiecellen nog dit jaar aan de eisen voldoet. Zonodig zal zij passende maatregelen nemen. Minister Van Middelkoop laat de cellen die in beheer zijn van de Koninklijke Marechaussee onderzoeken met een brandveiligheidscan en zet zo nodig een verbetertraject in gang. Minister Van der Laan zal in de bouwregelgeving verduidelijken wat precies onder een cel en onder een andere ruimte waarin personen worden vastgehouden, wordt verstaan en welke voorschriften daarbij precies van toepassing zijn. De VROM-Inspectie houdt de vinger aan de pols en onderzoekt of alle verbetermaatregelen zijn uitgevoerd.

Bron: VROM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.