Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Aantal in Nederland werkende Polen valt mee

Naar schatting 100.000 Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie, werken momenteel in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken komende week naar de Tweede Kamer stuurt.

Een woordvoerder van Donner stelde zondag dat niet de suggestie bestaat dat de Oost-Europese werknemers sinds het openen van de grenzen per 1 mei dit jaar in groten getale binnenstromen. De minister had in april al gezegd te rekenen op 100.000 tot 120.000 overwegend Poolse werknemers op jaarbasis.

Bouw
Geschat wordt dat een kwart van de Oost-Europeanen werkt als zelfstandig ondernemer. Circa 75.000 staan bij uitkeringsinstituut UWV geregistreerd als werknemer in loondienst. Daarvan doet de helft tijdelijk werk via een uitzendbureau. Ze vervullen meestal banen waarvoor moeilijk Nederlanders te vinden zijn en werken vooral in de land- en tuinbouw, transport, vleesverwerking, bouw en metaal.

Afname illegale arbeid
Verder neemt volgens de woordvoerder het aantal geconstateerde overtredingen met illegale arbeid af. Stuitte de Arbeidsinspectie vorig jaar bij 23 procent van de inspecties nog op illegaal tewerkgestelde vreemdelingen, in de eerste vier maanden van dit jaar ging het om 20 procent en in de maanden mei tot en met oktober om 17 procent. Het gaat vaak om Bulgaren, Chinezen en in mindere mate Roemenen die hier illegaal aan de slag zijn.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.