Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Aardwarmte in Overijssel

De provincie Overijssel gaat beginnen met het boren naar aardwarmte. In de Koekoekspolder kan op twee meter diepte warm water aangeboord worden waarmee 60 tot 80 procent van de tuinbouwbedrijven in het gebied verwarmt kan worden. Met deze aardwarmte kan 50 tot 100 kiloton CO2 uitstoot per jaar bespaard worden.

Behalve voor de tuinbouw kan aardwarmte ook ingezet worden voor woningen en kantoren.

Subsidie
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een subsidie van twee keer 2 miljoen euro toegezegd. Verburg stimuleert de omschakeling van de glastuinbouw naar een energiezuinige en zelfs energieleverende sector.

De gemeente Kampen, provincie Overijssel en de glastuinders gaan nu samen aan de slag voor de aanleg van de putten en de infrastructuur. Gemeente en provincie betalen mee.

Warmtebedrijf
De volgende stappen in dit proces zijn het ontwerpen van een warmtebedrijf dat de winning en exploitatie kan doen, samen met provincie, gemeente en tuinders en het doorrekenen van een businesscase en de rentabiliteit op bedrijfsniveau. De businesscase is naar verwachting medio 2009 klaar.

Meer nieuwe aardwarmteprojecten
In Den Haag Zuid-West wordt deze week gestart met de bouw van 66 woningen die voorzien worden van een aardwarmte-systeem.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.