Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Acoustic Experience Lab: beluister de akoestiek vóór uitvoering van (ver)bouw

Ingenii Bouwinnovatie, Het GeluidBuro en Nieman Raadgevende Ingenieurs ontwikkelen in Harderwijk het Acoustic Experience Lab. In deze akoestische studio kan de ontworpen akoestiek van een ruimte of zaal vóór uitvoering van de (ver)bouw 3D beleefd worden.

Bij geluid en akoestiek gaat het uiteindelijk om luisteren. In de praktijk wordt eerst geluisterd naar geluiden in de omgeving, gebouwen, studio’s en zalen. Daarna wordt er gemeten, gerekend en geadviseerd om te komen tot de vereiste of gewenste situatie. Dit wordt vaak met rapport vol getallen en figuren onderbouwd.

Het Acoustic Experience Lab maakt het mogelijk om die vereiste of gewenste situatie te beluisteren voordat deze bestaat. Dit gebeurt in een virtuele omgeving met 3D ‘immersive sound’. Hierbij kan bijvoorbeeld een toekomstige stedebouwkundige situatie, het effect van akoestische voorzieningen in een bedrijfshal, een nieuw te bouwen concertzaal of het effect van een grote restauratie of herinrichting van een kerk voor uitvoering worden beleefd. De toekomstige situatie kan vooraf beluisterd en vergeleken worden met de bestaande situatie. Ook kan in het experience lab met behulp van de aanwezige actieve virtuele akoestiek op gehoor bepaald worden welk uitgangspunt voor een nieuwe situatie of ruimte het beste past.

Eenvoudigere afstemming akoestiek

​Het Acoustic Experience Lab is bedoeld voor iedereen die een keuze moet maken over toekomstige situaties waar de kwaliteit en beleving van geluid en akoestiek een rol speelt. Bijvoorbeeld architecten, interieurarchitecten, stichtingen, bouwadviesbureaus, zaaleigenaren, kerkbeheerders, facilitair management, orgelbouwers- en adviseurs, installateurs, rijksoverheden, gemeentelijke overheden, projectontwikkelaars.

De akoestische beleving ondersteunt het maken van keuzes in het ontwerpproces. Kortom: innovatieve en hoogwaardige audiotechniek wordt ingezet om de afstemming van akoestiek in een ruimte eenvoudiger te maken.

Totstandkoming Acoustic Experience Lab

Ingenii Bouwinnovatie en Het GeluidBuro, beiden onderdeel van de Nieman Groep, hebben samen met hoofdaannemer Geluid en Interieur B.V. het lab ontwikkeld. Vanaf april 2021 gaat het lab open.

Bekijk het Acoustic Experience Lab

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.