Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Adviseurs: einde aan ‘labelgekte’ duurzaamheid


Duurzame gebouwen scoren soms tóch laag in een GreenClac- of BREEAM-berekening. Soms ook is een gebouw wél duurzaam volgens het ene label, maar niet volgens het andere. Hoogste tijd om een eind te maken aan deze ‘labelgekte’, vinden IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier PRO, instituut NIBE en moBius consult. Om partijen meer bewust te maken van het probleem organiseren de vier op 9 februari op de BouwBeurs de workshop ‘Labelgekte en de bouwstenen van duurzaamheid’.

Directe aanleiding voor het initiatief is een project dat de vier vorig jaar samen deden. Ondanks de vele duurzame maatregelen die werden genomen, scoorde het gebouw relatief laag in GreenCalc. Extra ‘noodgrepen’ waren nodig om de gewenste score te halen. “We keken elkaar aan en zeiden: Waar zijn we nu mee bezig? Willen we duurzaam bouwen of punten scoren?”, zegt ir. Pim Peters, directeur van IMd. “Soms is dat gewoon niet hetzelfde.”

De nadruk op het verzamelen van punten leidt af van de hoofdzaak, vinden de vier. Ook de labels zelf kunnen beter. Zo zijn er voor diverse duurzame oplossingen nu geen punten te verdienen. En daarom zijn voor maatregelen de handen moeilijk op elkaar te krijgen. Volgens de initiatiefnemers moeten labels vooral een richtsnoer zijn, en zeker geen doel op zich, zoals nu vaak het geval is.

Duurzaamheidsoogpunt
De initiatiefnemers willen opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers vooral bewust maken van de elementen die een gebouw daadwerkelijk duurzamer maken. Samen met de aanwezigen worden voor constructie, gevel, inbouwpakket en installaties een aantal concepten besproken, met de vraag: welke moeten we uit duurzaamheidsoogpunt toepassen? Vervolgens worden die concepten aan verschillende duurzaamheidslabels getoetst.

De workshop is op woensdag 9 februari van 14.00 tot 16.00 uur in het Duurzaamheidspaviljoen op de Internationale BouwBeurs 2011, Jaarbeurs Utrecht. Er zijn bijdragen van ir. Ernstjan Cornelis (Atelier PRO), ir. Pim Peters (IMd Raadgevende Ingenieurs), prof. Michiel Haas (NIBE) en ir. Peter Erdtsieck (moBius consult). De bijeenkomst is voor beursbezoekers vrij toegankelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.