Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Aedes schort gesprekken met minister op

Aedes heeft de gesprekken met minister Vogelaar opgeschort. ‘We gaan ons met onze leden beraden nu het kabinet eenzijdig heeft besloten dat de corporaties vanaf volgend jaar belasting moeten gaan betalen’, zegt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen op 31 augustus 2007. Aedes was met de minister in gesprek op basis van de gezamenlijke ambities van de woningcorporaties zoals in het Antwoord aan de samenleving is vastgelegd. Over die ambitie is echter nauwelijks gesproken.

De afgelopen maanden stelde het kabinet de begrotingsproblemen en het geld waarmee minister Vogelaar de extra investeringen in de wijken kan sturen centraal. Zoals bekend wilde minister Bos een heffing aan de corporaties opleggen om zijn begrotingssaldo op te vijzelen. Het massale verzet tegen het zogenaamde Bosfonds heeft het kabinet ertoe gebracht met de corporaties te gaan praten over het schrappen van de belastingvrijstelling die ze hebben.

Het kabinet heeft het gesprek dat Aedes daarover met minister Vogelaar voerde doorkruist. Het eenzijdig genomen besluit betekent dat de corporaties niet alleen hun belastingvrijstelling kwijtraken, maar naar donderdag 30 augustus 2007 bleek zelfs meer belasting moeten gaan betalen dan commerciële verhuurders. De komende vier jaar is dat bijna 2 miljard euro.

‘De hele gang van zaken is verbijsterend’, aldus Van Leeuwen. Aedes en minister Vogelaar waren het eens over de wijze waarop de minister politieke sturing zou hebben op de extra inzet van de corporaties in de 40 wijken van 200 miljoen per jaar gedurende tien jaar. Nu het kabinet de corporaties bijna 2 miljard euro belasting laat betalen, kan het kabinet de aanpak van de wijken zelf financieren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.