Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Afgebrande huizen niet volgens regels gebouwd

Acht woningen in Hoofddorp, die half augustus volledig afbrandden, zijn in 1963 niet gebouwd volgens de regels die toen golden. Er zat ruimte tussen de wanden die de woningen scheidden en het dakbeschot. Bij een dakrenovatie in 1981 had het gebrek aan brandwerendheid kunnen worden geconstateerd, maar is het niet verholpen.

Of er gemeentelijk toezicht was, valt niet meer te achterhalen. Dat blijkt uit een extern onderzoek dat de gemeente Haarlemmermeer heeft laten doen naar de brand. Het onderzoeksrapport werd maandagavond in Hoofddorp gepresenteerd.

Het vuur kon zich in de loze ruimte tussen de platte daken van de rijtjeshuizen razendsnel verspreiden. Bij 72 woningen in de directe omgeving van de afgebrande huizen is dezelfde foute dakconstructie aanwezig.

Verbouwen
Woningbouwvereniging Ymere, die eigenaar is van deze woningen, gaat ze op korte termijn verbouwen zodat ze voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. De gemeente wil dat dit voor half februari gebeurt en gaat er streng toezicht op houden. Na de renovatie is er sprake van 30 minuten brandwerendheid tussen de woningen. Wettelijk is de eis voor bestaande woningbouw 20 minuten.

De gemeente gaat naar aanleiding van het onderzoek actie ondernemen. Er wordt voor 20 november een inventarisatie gemaakt van huur- en koopwoningen die hetzelfde gebrek hebben. Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak gemaakt om de huizen aan te passen.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.