Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Afgedankte zeecontainers vormen ‘Green Village’

Prins Carlos de Bourbon de Parme, directeur van het Institute for Sustainable Innovation and Development (INSID), en TU Delft collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg geven op donderdag 7 juni het startschot voor de bouw van een duurzaam zeecontainerdorp op de campus van de TU Delft. De ‘Green Village’ zal in een eerste fase bestaan uit zo’n 20 tot 40 afgedankte zeecontainers die worden verbouwd tot labs, werkruimtes, restaurant, winkels en ontmoetingsplekken. Initiatiefnemer voor het dorp is hoogleraar Future Energy Systems en duurzame energieondernemer Ad van Wijk: “Er staan in Nederland vele tienduizenden zeecontainers weg te roesten. Wij hergebruiken ze en bouwen ze om tot aantrekkelijke werkruimtes, ontmoetingsplaatsen, een restaurant en labs. In eerste instantie plaatsen we er 20 tot 40, maar het aantal kan uitgroeien tot meer dan 100 containers.”

Experimentele energiesystemen

De containers zijn niet aangeloten op elektra, water, riolering of kabel, maar bevatten innovatieve en experimentele energiesystemen die ter plekke worden getest door de universiteit en bedrijven. Studenten denken ook na over intelligente ramen die tegelijk zonwering, led-verlichting en TV zijn, het gebruik van materialen waardoor de muren energie kunnen opslaan en een lift zonder kabels. De onderzoeksgegevens worden door Van Wijk gebruikt om duurzame energiesystemen te kunnen modelleren en testen. Bedrijven kunnen in de Green Village een conainer kopen of huren als werkplek, showroom of onderzoeksfaciliteit.

Futuristische windturbine

Tijdens de bijeenkomst op donderdag 7 juni onthullen Prins Carlos en Dirk Jan van den Berg een interactief schaalmodel van de Harp, een futuristische windturbine, zonnecelcentrale en congresruimte. Daarnaast geeft het Green Village-team een toelichting op de plannen. De bijeenkomst vindt plaats vanaf 13.00 in de theaterzaal van het Cultuurcentrum TU Delft, Mekelweg 10. De Green Village zal tegenover het Sport- & Cultuurcentrum worden gebouwd op het voormalige terrein van de faculteit Bouwkunde.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.