Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Afspraak bouw en uitzendbranche aangescherpt

De bestaande afspraken tussen bouwnijverheid en uitzend-branche zijn weer voor een jaar verlengd. Nieuw is de aanscher-ping van de pensioenregeling. Bouwwerknemers die onder een uitzendbureau komen te werken, lopen geen pensioenbreuk op, want zij blijven in Bpf Bouw. Uitzendkrachten die specifiek voor de bouw werken, komen daar na maximaal twee jaar eveneens in terecht.

“Daarmee laten we zien dat FNV Bouw & Infra de bond voor de gehele bouw is en voor jong en oud”, aldus eerste onderhandelaar bouw John Kerstens. De volgende stap dient te zijn dat de bouw alleen nog met gecertificeerde bureaus werkt: “Hoog tijd dat de bouwwerkgevers daarover met ons afspraken maken.”

Concurrentie
Al eind 2005 bande het ‘uitzendakkoord’ concurrentie op loon tussen vaste bouwwerknemers en uitzendkrachten grotendeels uit. Eind april 2007 werd het verlengd tot 1 april 2008. En nu is het opnieuw voor een jaar verlengd, compleet met een verheldering van de scheidslijn tussen de pensioenfondsen van de bouw en van de uitzendbranche. “Een unieke afspraak, want de bouw is de enige sector waar voor vaklieden die als uitzendkracht werken, niet het pensioenfonds voor de uitzendsector geldt maar het veel betere fonds voor de bouw”, aldus John Kerstens.

Wie vanuit de bouw naar een detacheerder of uitzendbureau overstapt, heeft geen last van pensioenbreuk. Voor ouderen blijven ook de ‘aanvullingsrechten’ behouden. Jongeren bouwen sneller een goed pensioen op als ze via de uitzendbranche een carrière in de bouw starten, van belang aangezien uitzendbureaus ook als leerbedrijf kunnen optreden.

Certificatie
“Nu moeten de bouwwerkgevers eindelijk over de brug komen met afspraken over de inzet van uitsluitende gecertificeerde uitzendbureaus”, vindt John Kerstens van FNV Bouw & Infra. Voor werknemers is het belangrijk dat ze zekerheid hebben. Bureaus die meedoen aan de NEN 4400-certificering, hebben hun administratie op orde. Het risico is klein dat ze opeens failliet gaan.

Half mei nam minister Donner van de ABU een voorstel in ontvangst om malafide uitzendbureaus met deze certificering de wind uit de zeilen te nemen. “De bouw hoeft alleen maar in te koppen”, vindt Kerstens. Voorlopig blijft hij leden van de bond aanraden via een uitzendbureau te werken dat bij ABU of NBBU is aangesloten. “Die dragen rechtstreeks af aan Bpf Bouw.” Hun ledenlijsten zijn te vinden op www.abu.nl en www.nbbu.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.