Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Afzinkkelder onder schoolplein

Een nieuwe kelder onder het schoolplein was de enige oplossing om een gymzaal te realiseren bij de Tijo van Eeghenschool in Aerdenhout. De open zandstructuur van de grond maakt bemaling onmogelijk. Daarom wordt de gymzaal gerealiseerd met een afzinkkelder van MultiBouwSystemen (MBS), die nat wordt ontgraven. Daarna wordt onderwaterbeton gestort.

Voldoende werkruimte

De afzinkkelder van 18 x 21 meter is bijna 8 meter hoog. Dit is de hoogte van de gymzaal plus de dikte van het onderwaterbeton en de betonnen afwerkvloer die daar weer overheen komt. MBS heeft de kelderwanden als betonnen casco bovengronds geplaatst. De grote prefab delen zijn in het werk aan elkaar gekoppeld. Plaatsen van het casco is gedaan tijdens de zomervakantie, zodat er voldoende werkruimte gerealiseerd kon worden zonder gevaar voor de kinderen van de school.

Vibropalen

Daaraan vooraf gaande zijn vibropalen geboord tot 25 meter diepte. Die zijn verdiept aangebracht, waarbij het grout ongeveer een meter onder de onderkant van het onderwaterbeton zit. De stalen wapeningsstaaf loopt iets hoger door, tot onderkant van het onderwaterbeton. Daardoor zitten deze ankers niet in de weg bij het nat ontgraven. Na het ontgraven worden de ankers door duikers opgelengd en voorzien van schotels, waarmee de verankering van het onderwaterbeton wordt gerealiseerd.

Kraan op drijvend ponton

Ook voor het afzinken zijn vibropalen in de bodem aangebracht. Het betonnen casco is precies over deze ankers heen geplaatst, waarna de stalen wapeningsstaven zijn opgelengd. Deze lopen door sparingen in het hart van de wanden. Bovenop staan vijzels die het casco de grond in persen. Daarvoor wordt het zand met een kraan – op een drijvend ponton – uit de kelder gegraven. Bij droog ontgraven staan er mensen in de bouwkuip om de grond onder de wand zelf weg te steken; bij nat ontgraven is dat uiteraard niet mogelijk. Maar bij deze zandstructuur is het ook voldoende om het zand weg te graven tot op ongeveer 40 cm vanaf de wanden, waarna de vijzels de rest van het zand er onder wegpersen. Er wordt continu water bij in de bouwkuip gepompt. Door het water binnen de bouwkuip hoger te houden dan het grondwater daarbuiten wordt ongecontroleerd wegspoelen van het zand onder de wanden voorkomen.

Kleef

Door het in de grond persen van het casco komt deze heel strak in de grond te staan. Dat betekent dat het grondpakket continu tegen de buitenkant drukt. De krachten daarvan kunnen worden opgevangen door het stempelraam aan de binnenkant van de kuip. Maar daarnaast ontstaat er kleef. Om die zo klein mogelijk te houden is de isolatie (XPS) aan de buitenzijde voorzien van een zeil. De gladde structuur daarvan verkleint de kleef.

Zand droogt één nacht

De open structuur van het zandpakket heeft ook een voordeel: het natte zand uit de bouwkuip hoeft maar een nachtje te blijven liggen op de bouwplaats en is dan droog genoeg om af te voeren voor hergebruik elders. Het water uit het afgegraven zand loopt probleemloos weg in de bodem, zonder dat er extra voorzieningen nodig zijn. De kelderbouw wordt uitgevoerd voor De Geus Bouw. MBS levert de kelder op inclusief (gedeeltelijke) tussenvloer en dek. De Geus Bouw doet de afbouw en de opbouw van een gebouwtje op de kelderbak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Afzinkkelder onder schoolplein

  • Het is inderdaad een bijzonder project.

    Jammer dat het schoolbestuur Stcihting Salomo uit Haarlem (opdrachtgever) en bk Certijn Vastgoedbeheer (projectbegleiding) niet worden vermeld in het artikel…

  • Duurzaam, zonder bouwkuip, trillingvrij ondergronds bouwen heeft de toekomst. Niet alleen voordeel in prijs- en bouwtijd, maar er zijn geen damwanden, boorpalen, bodeminjectie meer nodig. Aanzienlijke winst in BREEAM classificatie (aanbesteding)

  • Leon

    Dat zal een prijzig gymzaaltje zijn lijkt me…

  • Peter de Winter

    Razendknap staaltje vakmanschap. De Nederlandse bouwsector bewijst andermaal dat niets onmogelijk is. Chapeau!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.