Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Algen als basis voor dakbedekking

Algaecom en Icopal hebben onlangs een proef met een algeninstallatie afgerond. Algaecom bouwde bij de bitumenrecyclingfabriek van Icopal in Groningen een proefinstallatie waarmee de CO2-uitstoot deels kan worden opgevangen.

Algen oogsten

De algen gebruiken CO2 als voedingsstof en verdubbelen zich dankzij deze voeding elke 36 tot 48 uur. De algen worden vervolgens geoogst en gebruikt in het productieproces van bitumen. Volgens beide bedrijven is dit principe nog nooit eerder toegepast. De proefinstallatie is het resultaat van een samenwerking met de Hanze Hogeschool en wordt gesubsidieerd door het Innovatief actieprogramma (IAG) van de Provincie Groningen.

Testterrein van 100 m2

De algenreactoren bestaan uit grote kunststof zakken, gevuld met water en gericht op het zuiden. De 12 meter lange zakken, 10 stuks in totaal, zijn vervolgens gevuld met monocultures van algen. De dichte zakken zorgen dat er geen ongewenste organismen gaan groeien. Voor de groei gebruiken de algen de CO2 uit de rookgassen van een van de zogenaamde olieheaters als voeding. Duurzaam detail is dat de gebruikte olieheater het recyclingproces op temperatuur brengt. Het testterrein beslaat 100 m2.

Basis voor bitumen

In de bitumenrecyclingfabriek is voor het smelten van gebruikte dakbedekking, snijresten en productie-uitval energie nodig. Deze energie wordt opgewekt door verbranding van aardgas waarbij CO2 vrijkomt. Dit CO2 wordt naar de algen geleid. Zo wordt CO2 omgezet in nieuwe biomassa: algen. Omdat de algen een speciale olie bevatten, kunnen ze weer worden gebruikt als grondstof voor bitumenproductie. Op deze wijze wordt een duurzame kringloop verkregen.

Grootschalig

Icopal streeft ernaar om uiteindelijk volledig CO2-neutraal te gaan produceren. Hiertoe zou de algenteelt op grote schaal moeten worden uitgerold. Op basis van de resultaten van de proefopstelling worden door Algaecom en Icopal efficiëntieverbeteringen doorgevoerd in het proces om uiteindelijk te komen tot een investeringsbeslissing voor de gehele fabriek. Herman Schutte, algemeen directeur Icopal: “Daarbij speelt een andere overweging ook een rol, namelijk de dreigende schaarste van bitumen. Oliemaatschappijen, die het huidige bitumen leveren, kiezen steeds vaker voor omschakeling naar kraakprocessen en zetten het bitumen om in brandstoffen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Algen als basis voor dakbedekking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.