Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Amfibische woningen drijven voor het eerst


De 32 amfibische woningen van bouwconcern Dura Vermeer in Maasbommel beleven deze week een primeur. Als gevolg van de hoge waterstand van de Maas zijn de op palen rustende huizen gaan drijven. Een nog niet eerder vertoond verschijnsel sinds de ontwikkeling en realisatie in 2003.

De betonnen bakken van de amfibische woningen zijn circa 20 tot 40 centimeter van de palen losgekomen. Naar verwachting stijgt het waterpeil tot circa NAP 7,35 à 7,40 meter. Dit betekent dat de woningen met nog 15 centimeter stijgen.

Samenwerken
‘Het hoge water zorgt in delen van Nederland voor overlast’, zegt Ronald Dirksen, directeur Gebiedsontwikkeling Infra bij Dura Vermeer. ‘De overstromingen in 1995 van het gebied rondom Maasbommel hebben ons laten inzien dat het beter is om samen te werken met het water in plaats van er tegen te vechten. Het bewijs dat dat kan, staat hier in Maasbommel. De techniek van de woningen werkt en we laten Nederland zien dat we voorop lopen met dit soort innovaties.’

Drijven
Dura Vermeer heeft de 32 amfibische woningen samen met 14 drijvende woningen in 2003 gebouwd. Bij een normale waterstand (NAP +4,90 meter) rusten de woningen op palen. Bij een waterpeil van circa NAP +7,00 meter gaan de woningen drijven. De 14 drijvende woningen drijven permanent, tenzij de waterstand extreem laag wordt. Dan komen deze woningen eveneens op palen te rusten.

Buitendijks
Het bouwconcern start dit jaar met de realisatie van een nieuw project ‘Bouwen op Water’. In het Limburgse Ohé en Laak komen de zogeheten ‘Maasvilla’s Ohé en Laak’, rondom de Schroevendaalse Plas. Deze locatie is onderdeel van één van de vijftien EMAB-locaties: locaties waar mag worden geëxperimenteerd met buitendijks bouwen.

Bron: Dura Vermeer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.