Daarnaast doet Amsterdam een oproep aanhet Rijk om net als de corporaties de wijkaanpak extra mee te financieren. Amsterdam zet al jaren stevig in op de aanpak van gebieden waar het niet goed gaat. Toch blijkt dat dit nog onvoldoende zorgt voor structurele verbeteringen voor de inwoners. In de kern van de Amsterdamse wijkaanpak staan dan ook de bewoners centraal en ligt de nadruk op de uitvoering in de buurt.
Volgens afspraak
De gemeente en de corporaties bieden de plannen aan minister Vogelaar aan, volgens afspraak voor 1 januari 2008. De plannen zijn opgesteld in nauwe samenwerking tussen stadsdelen, centrale stad en de Amsterdamse woningcorporaties. De wijkaanpak moet ervoor zorgen dat de leefbaarheid, veiligheid, woonkwaliteit en het economisch klimaat verbeteren.
Het resultaat moet zijn dat deze buurten er vergeleken met andere Amsterdamse buurten niet meer negatief uit springen. Dat betekent dat woningen en woonomgeving verder onder handen worden genomen. De wijkaanpak zet echter ook in op een beter pedagogisch klimaat en een hogere participatie in onderwijs en arbeid.
Extra impuls
De fysieke verbetering van de wijken (renovatie en nieuwbouw) staat al goed in de steigers in Amsterdam. De wijkaanpak geeft naast fysieke investeringen met name de sociale en economische programma’s (gericht op de mensen die er wonen en werken) een extra impuls. Corporaties nemen een substantieel deel van de financiering voor sociale en economische programma’s van de wijkaanpak voor hun rekening, bijvoorbeeld door maatschappelijk vastgoed te realiseren tegen betaalbare prijzen. Hiermee voldoen zij aan het verzoek van minister Vogelaar om de komende 10 jaar 64,5 miljoen per jaar te investeren in de wijkaanpak.