Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Apeldoorn bouwt passiefhuiswijk

Woonzorgcorporatie de Woonmensen gaat in Apeldoorn twaalf passiefwoningen bouwen, aan de Waterlei in Osseveld-Oost. Het ontwerp is van Beltman Architecten in Enschede. Na het project van de zonnepanelen in Zevenhuizen, waarbij de daken van honderden woningen van zonnepanelen werden voorzien, is de bouw van de passiefwoningen het tweede grote energieproject van de Woonmensen.

Verder heeft de corporatie al kleinere maatregelen genomen, zoals warmtekoudeopslag in het nieuwe kantoor van de woonzorgcorporatie. Ook bij de nieuwbouw op het Hubertusterrein en de bouw in de Kanaalzone wordt warmtekoudeopslag toegepast.

Norm
Passiefwoningen zijn er nog maar enkele in Nederland. Wel hebben meerdere bouwers projecten in voorbereiding. De woningen van de Woonmensen worden in de tweede helft van het volgende jaar opgeleverd. Zeven zijn er bestemd voor woonwagenbewoners die de stap naar een reguliere woning maken, de andere vijf gaan in de verhuur.

Met de bouw van de passiefwoningen wil de Woonmensen meer ervaring opdoen in energiebesparing, zegt projectleider Gerard Brugman van de Woonmensen. “De energienorm in het Bouwbesluit is nu 0,8, maar in 2011 0,6 en in 2015 0,4. Dan moet je nu al die woningen bouwen. Ons doel is de ervaring die we opdoen op bredere schaal in te zetten, ook in de bestaande bouw”, aldus Brugman.

Op welk energiegetal de passiefwoningen uitkomen, kan Brugman niet precies zeggen, omdat de metingen verschillen. “Een passiefwoning gebruikt 1,5 kubieke meter gas per vierkante meter per jaar. Dat is vier tot vijf keer minder dan het bouwbesluit voorschrijft. Het komt ongeveer overeen met een norm van 0,4.”

Isolatie
De Woonmensen bereikt dat lage cijfer door de woning zwaar te isoleren en kierdicht te maken. Daarbij worden moderne materialen ingezet. Zonder die materialen zou er bijvoorbeeld een spouw moeten worden gemaakt van 35 centimeter. Met het nieuwe materiaal komt dat op twaalf centimeter minder te liggen. Ook het dak hoeft op die manier minder dik te worden, legt Brugman uit.

In de huizen komt verder driedubbel glas met isolerende kozijnen. Het hout van de kozijnen is daarbij onderbroken door een ander materiaal om te voorkomen dat er een zogenoemde koudebrug ontstaat, waardoor de kou van buiten naar binnen wordt overgedragen.

Verder worden de woningen beter kierdicht gemaakt en voorzien van balansventilatie, waarbij uitgaande warme lucht nieuwe lucht verwarmt. Brugman is daarbij niet bang voor gezondheidsklachten. “We hebben extra gekeken naar de ventilatie. In Duitsland doen ze niet anders en hoor je geen klachten. In theorie werkt het goed, maar je moet het wel goed aanleggen. We gaan daar niet op beknibbelen”.

Aan de buitenkant van de woningen is echter nauwelijks te zien dat het om uiterst energiezuinige woningen gaat. Alleen steken er luifels langs de dakrand uit, die als zonwering dienen, waardoor er minder koeling nodig is.

Bron: De Stentor

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.