Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Architect moet ontwerpen met zonnepanelen

Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat architecten bij nieuwbouw in de ontwerpfase al rekening zouden moeten houden met het gebruik of integratie van zonnepanelen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van Eneco, waarin 56 procent van de Nederlanders zegt dat zonnepanelen standaard geplaatst moeten worden bij nieuwe gebouwen.

Nederlanders zouden het liefst voor duurzame energie in de vorm van zonnepanelen kiezen omdat het goed voor het milieu is, er een financieel rendement uitgehaald kan worden en omdat consumenten minder afhankelijk zijn van een energieleverancier.

Kamervragen

De PvdA in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld naar aanleiding van het nieuws. De partij vindt ook dat er meer zonnepanelen op nieuwe woningen gelegd moeten worden en ziet in de resultaten van het onderzoek een bevestiging dat het kabinet nu moet doorpakken.

Bron: NU.nl

Projecten op Bouwwereld met zonnepanelen in nieuwbouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Architect moet ontwerpen met zonnepanelen

 • Toevallig heb ik hier net een boek over geschreven.

  Ik heb namelijk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om historische gebouwen te verduurzamen door middel van zonne-energie, zonder dat het (monumentale) aanzicht aangetast wordt. Ik ben er persoonlijk geen voorstander van om zonnepanelen lukraak op gebouwen te ‘plakken’, mijn boek staat dan ook vol met nieuwe technieken die zó goed geïntegreerd zijn, dat je vrijwel niet kunt zien dat er zonne-energie is toegepast. Het doel is om te inspireren.

  Ik ben nu aan het uitzoeken hoe het boek uitgegeven kan worden.

 • Nog mooier is als er gebruik gemaakt wordt van dakpannen waarin zonnepanelen zijn geintegreerd: geen klachten over grote vierkante panelen op het dak en toch zelf energie opwekken.

 • Het mogelijk maken dat zonnepanelen geplaatst kunnen worden begint bij de oriëntatie van de gebouwen, dus bij stedenbouwkundigen. Denk ook na over de slagschaduw van andere gebouwen. Bestemmingsplannen en welstand moeten ook zonnepanelen mogelijk maken. Daarna kan de architect wat doen en de meesten willen ook wel rekening houden met panelen of ze integreren in het ontwerp.

 • Wytse Kamsma

  @graaf: Dat is natuurlijk iets anders als ontwerpen met zonnepanelen, en al helemaal iets anders als een opinieonderzoek waarin 56% van de ondervraagden aangeeft te willen dat architecten zonnepanelen mee ontwerpen. (Even los van de waarde van zo’n onderzoek onder een beperkte groep…)

 • graaf

  Beste Marloes,
  Dit is toch wel oud nieuws hoor. In het door ons opgezette protocol nieuwbouw staat sinds 2006 al op regel 22 van “Rudimentaire Woningen” de aanwijzing: “Houdt met het ontwerp rekening met de plaatsing en ondersteuning van zonnepanelen; Breng een loze leiding vanaf de dakvoet aan zonzijde naar de meterkast 3/4#. In dit protocol staan 28 standaard vergelijkbare maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.