In de stadswijk Overhoeks aan het IJ in Amsterdam heeft De Meeuw Bouwsystemen in samenwerking met architect Burton Hamfelt het Hyperion Lyceum gerealiseerd. Het schoolgebouw is het resultaat van modulair bouwen: een naar eigen zeggen kostenbesparende, efficiënte en flexibele bouwmethode in tijden van crisis. In een kort tijdsbestek heeft De Meeuw een tijdelijke huisvesting voor 175 leerlingen kunnen verwezenlijken.
Het gebouw, dat er is neergezet voor vijf jaar, is ontworpen door architect Burton Hamfelt. Kenmerkend zijn de transparantie en lichtinval, maar ook zeker de kleur, sfeer en kleinschaligheid vallen op. Hamfelt heeft hiervoor gekozen vanwege het nabijgelegen oude Shell gebouw in Dudokstijl, dat hij ter inspiratie heeft genomen, maar ook vanwege de naam Hyperion. Door de betekenis van Hyperion, Titaan van het licht en observatie, te gebruiken in zijn ontwerp, heeft de architect geprobeerd letterlijk het licht te laten schijnen op de vernieuwde klassieke opleiding van het gymnasium.
Toonaangevend voor deze doorvertaling is de gevel, die als het ware lijkt te zweven en, door de glazen pui en paarse kleur, toonbeeld van het gebouw is geworden. Deze stijl is doorgetrokken naar het dakvlak, waardoor het totaalbeeld een geheel vormt. Ook in de speelse raamindeling komen transparantie en lichtinval weer sterk naar voren.
Tijdwinst
Andere karakteristieken die het gebouw uitstraalt zijn binding, ontmoeting en het familiegevoel. Zo plaatste Hamfelt een grote houten (zit)trap als centrale ontmoetingsplek van de school en gebruiken de leerlingen deze nu als ware loungeplek.
“Het realiseren van een fraai gebouw door middel van systeembouw zag ik als een grote uitdaging”, licht Burton Hamfelt toe. “Maar ik zie nu grote voordelen in unitbouw, zoals tijdswinst. Hiermee doel ik op de periode van twee maanden waarin de bouw van het 2200 m2 grote schoolgebouw tot stand is gekomen. Modulair bouwen heeft niet alleen de toekomst in tijden van crisis. Na de crisis kan het wellicht wel gezien worden als een nieuwe standaard in de bouw. Daar waar men om geld en tijd verlegen zit, kan op deze wijze kostenbesparend, maar ook zeker efficiënt en flexibel te werk worden gegaan.”
“De samenwerking met Burton Hamfelt was voor ons een zeer waardevolle ervaring”, zegt Jeroen Verweij, Directeur De Meeuw Nederland. “We hebben nu bewijs dat unitbouw naast duurzaam, ook erg smaakvol is. Wij hopen vaker samen met architecten zoals Burton mooie projecten op te kunnen leveren.”