Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Architectuur-applicaties voor smartphones


Voor de iPhone is er nu de applicatie ‘Architecture’, een selectie van ’s werelds beste architectonische hoogstandjes verzameld in een handige digitale pocketguide. Ook komt het NAi binnen afzienbare tijd met een mobiele applicatie waarmee in het scherm het gebouw waar je de camera op richt te zien is met een complete digitale informatielaag er overheen.

Architecture
De op GPS gebaseerde gids ‘Architecture’ toont een wereldwijd overzicht van gebouwen uit de 20e en 21e eeuw. Waar ook in de wereld, de applicatie vertelt waar zich de meest interessante gebouwen nabij bevinden. Per project twee foto’s, het verhaal achter het gebouw en de architect, adres, website en gedetailleerde kaart met routebeschrijving en waar mogelijk Google Streetview.

‘Architecture’ bevat projecten van 165 architecten in 270 steden wereldwijd. Van Le Corbusier en Mies van der Rohe tot Sanaa en OMA. Van Oscar Niemeyer en Frank Lloyd Wright tot Morphosis en Peter Zumthor. Een selectie van 20e en 21e eeuwse architectuur uiteenlopend van vertrouwde iconen en klassiekers tot de laatste Pritzker Prize winnaars en verborgen parels.

Alle projecten kunnen ook worden bekeken per categorie ‘architects’ of ‘city’ waarbij geen dataverkeer nodig is omdat alle informatie en de meer dan 1000 foto´s zijn geïnstalleerd op de iPhone zelf. De applicatie is te verkrijgen in de Apple App Store.

Architectuur met toegevoegde realiteit
Het NAi werkt aan een mobiele applicatie die het mogelijk maakt om met een iPhone of een Google Android-toestel (in een later stadium ook Nokia-telefoons, zodra die geschikt zijn) door de stad te lopen en bij vele objecten die je ziet informatie te krijgen. Direct op je telefoon, op de plek waar je bent, met ‘SARA’: de Stedelijke Augmented Reality Applicatie.

‘SARA’ laat dingen zien die je niet kunt zien: de stad zien zoals hij was, bijvoorbeeld door op locatie gebouwen te tonen die er vroeger stonden, zoals hij had kunnen zijn, door maquettes en ontwerptekeningen te tonen van alternatieve ontwerpen die nooit zijn gerealiseerd, en zoals hij wordt, door concept-art te tonen van gebouwen in aanbouw, of gebouwen die in de planning staan. ‘SARA’ kan foto’s en videobeelden laten zien, en toont ook 3D-beelden.

Hoe het werkt
Richt de camera van je telefoon op een gebouw, en je ziet in je scherm het gebouw met een complete digitale informatielaag er overheen. Kijk bijvoorbeeld hoe het oorspronkelijke ontwerp van dat gebouw eruit zag, of vergelijk een ontwerp van een andere architect.

Vanaf februari 2010 is de applicatie te downloaden via de Android Market en App Store van Apple. In de eerste versie zal heel Rotterdam via Augmented reality (toegevoegde realiteit) ontsloten zijn, in oktober de vijf grote steden. In de komende jaren wordt SARA verder uitgebreid met meer steden en meer objecten. Daarnaast kunnen gebruikers zelf objecten aan SARA toevoegen, bijvoorbeeld hun eigen huis of ander bijzonder gebouw.

Video
Bekijk hier een video over ‘SARA’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.