Een varende recreatiewoning die geen nutsaansluitingen en fossiele brandstoffen nodig heeft. Dat is de testbox van de x-floater die in september in Almere te zien zal zijn tijdens de Floating Life tentoonstelling.
De x-floater is ontstaan uit een samenwerking tussen MIR architecten , dat varend wonen bestudeerde, en Tom Everts, botenontwerper en -bouwer die gespecialiseerd is in composietbouw. Sinds 2007 zijn zij al met de ontwikkeling bezig. Maar het gezamenlijke project ging pas goed van start toen in 2008 de IBA in Brandenburg in Duitsland een prijsvraag uitschreef voor ‘mobile floating architecture’. Daar kreeg het futuristische ontwerp van de ‘Coalibri’ de eerste prijs. De gematigder vormgegeven x-floater is de opvolger van de Coalibri.
De testbox die nu wordt gebouwd, is de simpelst mogelijke varende doos, maar wel een met alle techniek aan boord om te kunnen testen. De testbox is meer een dekschuit met een rechte opbouw en weer afgedekt met een soort omgekeerde dekschuit. Door deze simpele vorm werd het bouwen van een prototype haalbaar. Op de testbox gaat men na of alle berekeningen voor de x-floater kloppen en er comfortabel valt te wonen. Daarna gaat de x-floater in productie en is deze vanaf volgend voorjaar te koop.
Afwerking
De testbox wordt gebouwd met composiet sandwichpanelen met een kern van PIR. Buizen voor de vloerverwarming en -koeling zijn in het paneel meegelamineerd. In het dak zitten de buizen voor de zonnecollector en bovenop is flinterdunne PV-zonnefolie in het polyester mee gelamineerd.
Regenwater
De regen voorziet de testbox van drink-, spoel- en waswater. Het 50 m2 dakvlak watert af naar een ‘zitkuil’, die de buffer vormt bij zware regenval. Het water wordt naar beneden afgevoerd naar en evenredig verdeeld over 12 verschillende tanks met een gezamenlijke inhoud van 5 kuub in de dubbele bodem. Er is genoeg wateropslag om het 2 weken zonder regen uit te houden. Het regenwater – en eventueel desnoods oppervlaktewater – wordt trapsgewijs gefilterd tot drinkwater (met een 5-traps filtering) of tot spoelwater (via een 2-traps filtering). Dit gebeurt met op de markt verkrijgbare filtersystemen.
Voor de verwerking van het afvalwater en het rioolwater zijn er eveneens twee bestaande filtersystemen geïnstalleerd: een envirolet of droog toiletsysteem waarin vaste en vloeibare onderdelen gescheiden worden, en een 3-traps biologisch systeem voor het afvalwater.
Kraanwater wordt verwarmd middels zonnecollectoren in het dak en opgeslagen in drie tanks van 300 liter.
Elektriciteit
De x-floater heeft geen walaansluiting nodig, zelfs geen tijdelijke. Er wordt gebruik gemaakt van wind- en zonne-energie en warmtepompen. De energieopslag gebeurt deels middels opwarming van water en deels met accu’s.
- Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld