Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bacterie veroorzaakt verzakking Krommenie

Bacteriële aantasting aan de funderingspalen is de oorzaak van de verzakking van zeven woningen aan de Wilhelminastraat in Krommenie. Dit heeft de gemeente Zaanstad woensdagavond bekendgemaakt.

Onderzoek
Onderzoeksbureau Deltares deed de laatste weken onderzoek naar de oorzaak van de woningverzakkingen. Er bestonden vermoedens dat die waren veroorzaakt door sanerings- en sloopwerkzaamheden die de gemeente in 2006 en 2007 heeft uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente alle werkzaamheden zorgvuldig heeft uitgevoerd en dat ze slechts voor 15 procent de oorzaak zijn.

De funderingen van de woningen waren al slecht op het moment dat werkzaamheden begonnen. Volgens het onderzoek zouden de huizen hoe dan ook zijn verzakt. Sommige palen waren gebroken, andere stonden naast het funderingsmetselwerk. Hierdoor stonden woningen direct op de slappe veengrond.

Fundering
De trillingen van de werkzaamheden en de tijdelijk lagere grondwaterstand versnelden het zakproces waarschijnlijk wel. De werkzaamheden hebben volgens Deltares bovendien scheuren in de gevels en muren veroorzaakt. Maar volgens het onderzoeksrappport kon de gemeente Zaanstad nooit weten dat de staat van fundering al zo slecht was.

De bewoners van zeven huizen aan de Wilhelminastraat moesten begin februari hun woning verlaten wegens instortingsgevaar. Later moesten nog vier woningen aan Wilhelminastraat en het Weiver worden ontruimd. De slechte toestand van de fundering was in alle gevallen de oorzaak.

Bron: EngineeringNow

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.