Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

BAM, Ballast en Heijmans gaan samen digitaliseren

Bouwbedrijven BAM Infra Nederland, Ballast Nedam en Heijmans hebben de handen ineen geslagen voor het ontwikkelen van applicaties. Met deze applicaties willen de bouwbedrijven het ontwerp- en bouwproces digitaliseren, waarmee de snelheid en efficiëntie omhoog gaat en de foutmarges naar beneden. De eerste applicatie is inmiddels al gelanceerd. Hierin is het ontwerpproces van grondlichamen geautomatiseerd. Als het aan de bouwers ligt volgen er nog vele applicaties, in samenwerking met nog meer partijen.

Jos van Rijen, Manager Design Operations bij BAM: “Deze stap in collectieve automatisering toont aan dat je samen grensverleggende snelheid kan realiseren, veel van elkaar leert en de trajecten beheersbaar zijn.”

Open samenwerking

De bouwbedrijven hebben gekozen voor een open samenwerking waarbij zij collectief automatiseren op het platform VIKTOR. Dit platform stelt de bouwers in staat eigen online applicaties gezamenlijk te bouwen. Na het opleveren van de applicatie kan iedere bouwer de ontwikkelde applicatie zelfstandig gebruiken. Hoe meer partijen zich aansluiten bij het collectief, des te krachtiger de samenwerking is. Daarom is de eerste applicatie gepresenteerd aan de hele bouwbranche. Door deze vorm van samenwerken blijven de budgetten realistisch en is de slagkracht vele malen groter.

Leo van der Geest, Programmamanager Digitaal Bouwen bij Dura Vermeer: “De markt kan een voorbeeld nemen aan dit initiatief. Binnen veel organisaties wordt het wiel opnieuw uitgevonden. Dit moeten we veranderen in juist samen het wiel uitvinden en vervolgens met elkaar delen.”

Digitaal ontwerpproces

Met de eerste applicatie richten de bouwbedrijven zich op het ontwerpproces van grondlichamen. In de applicatie zijn verschillende databronnen en softwarepakketten aan elkaar gekoppeld. En door gebruik te maken van krachtige algoritmes krijgen de bouwers in een keer veel meer ontwerpoplossingen. Door deze centralisatie heeft iedereen altijd de juiste informatie en kom je sneller tot betere keuzes.

“Boven verwachting snel is de applicatie tot stand gekomen. Met een compleet nieuw team, waarvan een aantal met beperkte programmeerervaring, is het volgens planning opgeleverd. Ontwikkelingstrajecten zijn hierdoor beheersbaar gebleken”, aldus Leon Tiggelman, voorheen Trekker Digitalisering Ontwerp bij Heijmans. Nu Manager Parametrisch Ontwerpen bij Dura Vermeer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “BAM, Ballast en Heijmans gaan samen digitaliseren

  • Ron Reijnders

    Ik vroeg me af of CROW hier ook niet een rol zou kunnen of zou moeten spelen want zoals ik het lees is dit net zo relevant van opdrachtgevers als voor opdrachtnemers.
    RAW is ook gestoeld op dezelfde principes van samen delen en geen overbodig werk doen door meerdere partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.