Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

BB-Con bouwt Wereldpaviljoen voor Floriade

BB-Con hoopt op de Floriade 2012 in Venlo een bijzonder paviljoen te kunnen bouwen met het BetonBallon-Concept. Dit gebeurt op initiatief van de Stichting Wereldpaviljoen, die op deze tuinbouwbeurs de Derde Wereld onder de aandacht wil brengen. De plannen voor het paviljoen zijn uitgewerkt in een bidbook, waarmee de Stichting probeert sponsoren te werven.

BB-Con bv uit Vught heeft een bouwmethode ontwikkeld, waarbij beton wordt gespoten op een voorgevormde ballon. Deze ballon wordt gevormd volgens de zogenaamde kettinglijnen, waarmee ook Gaudi bouwde. In een ketting die wordt opgehangen, treden alleen trekkrachten op. Door die vorm om te keren ontstaat een constructie die uitsluitend op druk is belast. Beton is uitstekend in staat om drukkrachten op te nemen en kan bij een kettinglijnvorm dus ongewapend blijven.

Het Wereldpaviljoen is een initiatief van de zogenaamde ‘mondiale groepen’ uit Noord-Limburg, die zich bezig houden met ontwikkelingssamenwerking. Het paviljoen moet een langere levensduur krijgen dan de Floriade en is vooral bedoeld om de Derde Wereld onder de aandacht van het onderwijs te brengen. De inrichting is die van een publieksattractie, waarbij bezoekers zelf kunnen beleven hoe het is om te leven in een dorp in de Derde Wereld. Basis is een Congolees spel, genaamd Circle of Love. Het inrichtingsplan is opgesteld door Van Assendelft & partners bv, adviesbureau voor leisure en cultuur.

Sanitatie units
Het ontwerp voor het paviljoen is gemaakt door Kuin&Kuin architecten uit Den Bosch. Het ontwerp is gebaseerd op de plannen voor de inrichting. Daarvoor waren drie gebouwen nodig en waren ronde vormen gewenst, passend bij Circle of Love. Daarbij heeft BB-Con zelf ook al veel connecties met de Derde Wereld. Rob van Hove ziet de ontwikkelde bouwmethode niet alleen als mogelijkheid om in de Nederlandse bouw bijzondere gebouwen te ontwikkelen, maar ziet juist ook mogelijkheden in de Derde Wereld. Daar zou met leem – bijna alom aanwezig – goedkoop kunnen worden gebouwd. Bijvoorbeeld na rampen, maar ook in andere projecten van ontwikkelingssamenwerking. Het vaak niet verkrijgbare cement en wapeningsstaal is daarbij niet meer nodig. Op dit moment werkt BB-Con samen met Solid House Foundation uit Utrecht aan plannen voor de bouw van enkele honderden sanitatie-units voor Zuid-Soedan.

Als alles volgens plan verloopt, zal over ongeveer negen maanden worden begonnen met de bouw van het Wereldpaviljoen. Dat moet ongeveer een jaar later gereed zijn vanwege de verdere inrichting van het Floriade-terrein.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.