Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Begin van aanpak aandachtswijken

Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) heeft in Utrecht de aftrap gegeven voor de uitvoering van de plannen in de veertig aandachtswijken.

Vogelaar deed de aftrap samen met bewoners, wethouders, vertegenwoordigers van corporaties en andere maatschappelijke organisaties. Corporaties hebben toegezegd tien jaar lang ieder jaar 250 miljoen euro extra te investeren in de veertig aandachtswijken. Gemeenten overleggen nog met woningcorporaties over de wijze van financiering van de wijkactieplannen.

Landelijke aanpak
In de wijken wordt daar niet op gewacht, constateerde Vogelaar op de bijeenkomst. Nieuwe initiatieven zoals een ontmoetingsflat (Utrecht), een experiment met gezinscoaches (Groningen), een filmtheater (Alkmaar), een werkmakelaar (Dordrecht) en verschillende andere projecten gaan in januari van start.

Inmiddels hebben al ongeveer veertig maatschappelijke instellingen en organisaties zich aangesloten bij de aanpak van de wijken. Deze Landelijke Alliantie bestaat onder meer uit de HBO-raad, de Johan Cruyff Foundation, NOC*NSF , het Centrum voor Werk en Inkomen, de Nationale Jeugdraad en Bouwend Nederland. Zij presenteerden hun plannen tijdens de bijeenkomst.

Ondersteuning Rijk
Minister Vogelaar kondigde aan dat in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Heerlen, Leeuwarden, Eindhoven en Zaanstad in 2008 experimenten beginnen om de gezondheidsachterstand van de bewoners in de aandachtswijken te verkleinen.

Het Rijk gaat verder onder meer de helft van de kosten van een conciërge op elke basisschool in de veertig wijken betalen. Ook komt er in 2008 een bedrag van 53,5 miljoen euro extra beschikbaar om jonge kinderen al vroeg mee te laten doen aan educatieve programma’s, de voor- en vroegschoolse educatie. Een groot deel daarvan komt terecht in de achttien gemeenten met de veertig wijken.

Bron: VROM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.