Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Behuizing van waterdichte leem door ballonbekisting


BB-Con toont tijdens Base-of-the-Pyramid conferentie op de TU Delft deze week de eerste toepassing van waterdichte leem op het BetonBallon-concept. De ballonbekisting heeft een omvang van 2×2 meter. Er is geen wapening gebruikt.

Voor het toepassen van waterdichte leem binnen het BetonBallon-concept is een samenstelling van leem en een duurzaam additief gemengd tot een waterdichte substantie. Vervolgens is de waterdichte leem gespoten over een voorgevormde ballon.

Architectuur
Bij de ontwikkeling van het toepassen van waterdichte leem binnen het BetonBallon-concept wordt intensief samengewerkt met het bedrijf Eco-Design arTchitecture van ir. Sjap Holst tevens verbonden aan de afdeling Building Technology van de TU Delft.

Holst: “Met het spuiten van waterdichte leem op de ballonbekisting van BB-Con is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een formule. Het BetonBallon-concept in combinatie met waterdichte leem schept legio kansen voor toepassingen in de bouwsector. Het ziet er dan ook veelbelovend uit, waarbij we het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van waterdichte leem nog verder gaan doorontwikkelen.”

Duurzaam
Het gebruik van waterdichte leem binnen het BetonBallon-concept is een zeer aantrekkelijke methode om snel en kosteneffectief behuizingen te maken in ontwikkelingslanden. Leem is namelijk wereldwijd voorhanden en gebruik van beton en ijzer neemt met 100% af. Lokale beschikbaarheid van leem is ook nog eens goed voor minder transport.

In zijn totaliteit neemt de CO2 uitstoot met 90% af. Door het gebruik van een voorgevormde ballon als bekisting die 100 x ingezet kan worden dalen de productiekosten van behuizingen fors.

Base of the Pyramid
Van 16 t/m 18 november vindt de Internationale Base-of-the-Pyramid conferentie plaats aan de Technische Universiteit Delft. De Base of the Pyramid (BoP) theorie stelt dat de 4 miljard armen in de wereld een enorme consumentenmarkt vormen waar koplopers uit het bedrijfsleven op in zouden moeten spelen.

Er komen 250 ondernemers, maatschappelijke organisaties, bedrijven, wetenschappers en ervaringsdeskundigen uit meer dan 20 ontwikkelingslanden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.