Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

BENGwijzer brengt BENG-maatregelen in kaart

Saint-Gobain Isover introduceert de Isover BENGwijzer. Deze tool maakt inzichtelijk met welk pakket aan maatregelen een woning energiezuinig is én de kosten beheersbaar blijven. De tool is gebaseerd op een onderzoek van Bouwadviesbureau DGMR.

Woningen moeten steeds duurzamer worden gebouwd. Dit met oog op de Europese doelstellingen voor 2050 en op basis van energieverbruik en materiaalgebruik. Dit betekent volgens Saint-Gobain Isover dat er in de ontwerpfase meer moet worden nagedacht over onder andere de oriëntatie, energieopwekking en de vorm van de woning of het gebouw.

Mark van Houten, commercieel directeur van Isover is vastberaden en zegt dat als Nederland hetzelfde blijft denken over bouwen, zoals dat nu wordt gedaan, er straks woningen worden gerealiseerd die niet overeenkomen met de Europese doelstelling om de gebouwde omgeving zo duurzaam mogelijk te realiseren. “Alleen oog hebben voor hogere Rc waarde voor de schil is niet voldoende om aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) te voldoen. Hier is meer voor nodig.”

Kijken naar de details

Daarom heeft Isover aan bouwadviesbureau DGMR gevraagd om onafhankelijk onderzoek te doen. ‘Welke maatregelen zijn er nodig om te voldoen aan de eisen voor BENG? Daarbij kijkend naar het brede duurzaamheidsaspect; energiebesparing en de impact van het materiaalgebruik.’ Het onderzoek heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Eén daarvan is dat wanneer er niet eerder naar de details gekeken wordt, woningen niet duurzamer worden, maar enkel duurder.

Lees ook:

Onderzoek DGMR

Het onderbouwde onderzoek van DGMR wordt door Isover beschikbaar gesteld in de vorm van een tool; ‘de Isover BENGwijzer’. In deze unieke tool kan eenieder zijn eigen vergelijkingen maken, passend bij zijn of haar praktijksituatie en daar een eigen conclusie uit trekken. De gebruiker kan zelf selecteren of de nadruk moet liggen op kostenefficiëntie of duurzaamheid. De tool is te vinden op www.isover.nl/BENGwijzer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.