Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Benut bestaande woningvoorraad beter om woningnood op te lossen’

Hoe kunnen gemeenten, woningcorporaties, het Rijk, markt- en andere partijen een intensiever gebruik van de bestaande woningvoorraad stimuleren? Platform31 onderzocht hoe de bestaande woningvoorraad effectiever gebruikt kan worden als antwoord op de woningnood: kijk niet alleen naar extra nieuwbouw, maar gebruik beter wat er al staat.

Volgens de kennis- en netwerkorganisatie Platform 31 wordt te veel aandacht besteed aan de nieuwbouw en te weinig aan de bestaande bouw. “Jaarlijks wordt 1% nieuw bijgebouwd, terwijl 99% van de woningvoorraad er al staat. Voor iedere woningzoekende die binnen de huidige woningvoorraad een plek vindt, hoeft immers geen nieuwe woning te worden gebouwd”, aldus de organisatie.

Drie maatregelen

In het onderzoek ‘Beter Benutten bestaande woningbouw’ beschrijft Platform 31 veertig verschillende maatregelen die kunnen bijdragen aan de oplossing van de woningnood. De maatregelen zijn onder verdeeld in drie categorieën:

  1. Maatregelen om meer mensen in een huis te laten wonen.
  2. Maatregelen om meer woningen op een kavel te creëren.
  3. Maatregelen om de doorstroming van senioren te bevorderen.

Platform 31 pleit naast meer aandacht ook voor een stimulerend beleid ten aanzien van het intensiever gebruiken van de woningvoorraad, bijvoorbeeld door de procedure van een woningsplitsing te versoepelen.

Meer weten over de maatregelen? Download dan de factsheet of het rapport.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.