Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Besteksteksten schrijven vaak fout hout voor

Teksten in bestekken waarin houten heipalen worden voorgeschreven zijn vaak onvolledig en soms gebaseerd op achterhaalde kennis. Hierdoor wordt de levensduur van een fundering sterk beperkt. Omschrijvingen zijn vaak zeer algemeen en soms wordt zelfs specifiek de houtsoort grenen genoemd. Deze houtsoort is al vanaf de zeventiger jaren uit de kwaliteitssystemen geweerd vanwege zijn gevoeligheid voor aantasting onder water.

De afgelopen 15 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van houten paalfunderingen. Wanneer houten palen altijd onder water staan kunnen ze honderden jaren mee, denk bijvoorbeeld aan het Paleis op de Dam. Dit gebouw staat al 360 jaar op 13.657 vuren palen uit Polen.

Milieuvriendelijk
Houten heipalen zijn milieuvriendelijk, onder andere doordat ze de uitstoot van CO2 compenseren. Daarbij worden er geen voorraden van primaire grondstoffen aangesproken, én vraagt het transport en het aanbrengen van deze palen veel minder energie dan andere paaltypen.

De vraag naar hout uit duurzaam beheerde bossen wordt in de loop van de jaren langzaam aan groter. Duurzaam bosbeheer wordt gegarandeerd door een zogenaamde ‘chain of custody’. Deze ketting bewaakt het hout van de bron tot aan de eindgebruiker. FSC en PEFC zijn twee organisaties die zo’n ketting controleren.

Certificaat
De houten heipaal is een uitstekend en historisch bewezen paaltype, dat in deze tijd van CO2-vraagstukken alle aandacht verdient. Het is goed om met een certificaat te laten zien dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Maar voor een goede fundering is het ook belangrijk dat het kwaliteitscertificaat niet wordt vergeten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.