Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Beter isoleren dan eis niet zinvol’

Het heeft geen zin om beter te isoleren dan het Bouwbesluit op dit moment vereist. Een Rc-waarde van 4,5 voor de gevel is optimaal. Extra stappen kosten meer dan dat ze opbrengen. Dat is de conclusie van het Bouwwebinar ‘De beste keuzes voor EPC 0,4’. Het webinar werd 2 juni gehouden door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Saint-Gobain Isover. De insteek was om vooral vanuit financieel oogpunt te kijken naar de beste keuzes.

Gebruik waterpomp

Uit financiële onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat een verhoging van de Rc-waarde naar 5,0 voor een standaard-rijtjeswoning slechts 0,22 cent per maand aan gasbesparing oplevert. Ook in comfortverbetering is er geen effect. Verhogen naar een Rc van 8,0 bespaart 65 m2 gas per jaar. Bij gebruik van een warmtepomp is voor die zelfde energie slechts 160 kWatt nodig. Dat is minder dan de opbrengst van één PV-paneel. Financieel gezien is een extra PV-paneel op dit moment gunstiger dan het aanbrengen van extra isolatie.

Mupan Ultra XS

Om de Rc van 4,5 te realiseren zijn er diverse mogelijkheden. Basalt Bouwadvies onderzocht diverse materialen op hun kostenaspecten. Uitgangspunt daarbij was dus een Rc-waarde van 4,5, waarbij de dikte van het isolatiemateriaal en dus de breedte van de spouw verschilt. Het kalkzandstenen binnenspouwblad blijft daarbij op dezelfde plaats; het buitenspouwblad varieert dus, inclusief de benodigde aftimmeringen rondom ramen. Vergeleken werden PIR, Resolschuim, glaswol Multimax 30 Ultra 121mm, glaswol Mupan Ultra XS 131mm en glaswol Mupan Plus 150mm. Uit het onderzoek blijkt dat Mupan Ultra XS met dikte 131 mm de beste keuze is.

Sprekers van dit Bouwwebinar waren ir. René van der Loos, adviseur bij DGMR, ir. Ivo van Rooy, Solution Manager Bouw bij Saint-Gobain Isover, en ir. Peter Horst, strategisch manager bij Basalt Bouwadvies bv.

Het Bouwwebinar is hier terug te zien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.