Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Beton met eigenschappen op maat

TNO heeft een nieuwe ontwerpmethode voor beton ontwikkeld. Met deze modelmatige ontwerpmethode is te bepalen wat het beton als geheel gaat presteren op basis van een beperkt aantal eigenschappen van de grondstoffen.

Het is de eerste betonontwerpmethode waarmee is te sturen op specifieke prestatie-eisen, waaronder de sterkte van het beton. Dit maakt een grotere flexibiliteit bij de betonproductie en bij het ontwerpen van constructies mogelijk. Bovendien kunnen onder meer reststoffen voorspelbaar en efficiënter worden ingezet.

Prestatiegerichte methode

Traditioneel wordt beton ontworpen aan de hand van experimenteel bepaalde relaties tussen bijvoorbeeld het soort cement en de sterkte. Deze zijn vastgelegd voor traditionele betoncomponenten zoals cement en grind en standaard betonsamenstellingen. Zodra hiervan wordt afgeweken kon tot nu toe alleen nog door middel van experimenten de prestatie worden vastgesteld. De ontwerpmethode maakt een nieuwe manier van werken mogelijk. Beton kan worden ontworpen op basis van prestatie-eisen, zoals thermische isolatiewaarde maar ook op sterkte. Het biedt  een grotere flexibiliteit bij de betonproductie en het biedt de mogelijkheid om flexibeler gebruik te maken van materialen.

Kosteneffectief bouwmateriaal

De methode is ontwikkeld voor het Europese project SUS-CON. Een van de doelen van het SUS-CON project is het ontwikkelen van een methode om lichtgewicht beton te maken op basis van prestatie-eisen. Het project richt zich ook op het gebruik van  afvalstoffen  in de productiecyclus van beton, zowel  ter plaatse gestort als prefab. Dit resulteert in een innovatief lichtgewicht, eco-compatibel en kosteneffectief bouwmateriaal.

Foto: SUS-CON
Bron: TNO

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.