Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Betonkernactivering met lucht


ConcretCool is een luchtgedragen alternatief voor reguliere betonkernactivering. Het systeem is toegepast in een praktijkschool in De Bloemershof in Dieren. Reguliere betonkernactivering met opslag van warmte en koude in de bodem was hier niet toegestaan omdat het complex in een waterwingebied ligt.

ConcretCool wordt geleverd door de Duitse firma Kiefer Luft- und Klimattechnik. Basis zijn speciaal ontwikkelde aluminium buizen (ø 80 mm) die in de kern van het beton worden ingestort. De buizen hebben allemaal dezelfde lengte (ca 7 m) en vorm en daarmee dezelfde luchtweerstand en dus capaciteit (80 m3/h).

In de zomerperiode maakt het systeem gebruik van vrije koeling, waarbij de relatief lage nachttemperatuur wordt gebruikt om zowel de kern als het oppervlak van het beton te koelen.

In de stookperiode zorgt het systeem er voor dat er lucht wordt ingeblazen van circa 21º .De ingeblazen lucht wordt gedeeltelijk verwarmd door het beton. Mocht het buiten te koud zijn, dan wordt de ingeblazen lucht voorverwarmd in de centrale luchtbehandelingskast. In deze kast is ook een warmtewiel ondergebracht die de warmte uit het gebouw voor ten minste 80% terug wint. Het beton blijft op temperatuur door de warmteproductie en verwarming in de lokalen.

De Bloemershof is ontworpen door Bekkering Adams Architecten. ConcretCool werd geadviseerd door De Blaay-Van de Bogaard Raadgevende Ingenieurs uit Rotterdam.

Meer over het project De Bloemershof is te lezen in Bouwwereld 4 van 8 april 2011. Neem hier een proefabonnement.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.