Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Betonnen villa wint Reynaers Projectprijs

Een betonnen villa in Zeist, ontworpen door architect Peter Keijsers van Bedaux de Bouwer Architecten heeft de Reynaers Projectprijs 2016 gewonnen. Bijzonder aan het woonhuis is dat het zowel binnen als buiten uitgevoerd is in schoonbeton.

Het woonhuis telt twee lagen, waarvan de onderste half verdiept is verzonken in de grond. Architect Peter Keijsers vertelt: ‘Het gebouw heeft een behoorlijk volume en door een groot deel ondergronds te bouwen, oogt het minder volumineus. Ook de beleving van de omliggende natuur is zo vanaf beide niveaus specialer.’

De verhoogde woonlaag heeft aan drie zijden terrassen. Door de hogere ligging hebben de bewoners vanuit de woonvertrekken en vanaf de terrassen een prachtig uitzicht op bos en heide. De grote puien en schuifdeuren versterken de beleving van de omliggende natuur.

Aluminium puien van Reynaers

De aluminium panoramapuien van Reynaers (CS77) zijn strak gedetailleerd. Keijsers: ‘De profielen vallen zo veel mogelijk weg in wanden en vloeren. De tussenstijlen zijn geminimaliseerd, om het panorama zo min mogelijk te onderbreken. De ruimte lijkt hierdoor onbelemmerd door te lopen van binnen naar buiten.’

Reynaers Projectprijs

De villa werd samen met acht andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 19e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de negen genomineerden kon het publiek  haar favoriete top drie samenstellen. Van de bijna 13.000 uitgebrachte stemmen was 18 % voor de villa, gevolgd door de transformatie van Philips Lighting in Eindhoven en het Avec-kantoor in Tilburg op de tweede en derde plaats. Bedaux de Bouwer Architecten ontvangt zelf 2.500 euro en mag een goed architectuur doel kiezen, waaraan ook 2.500 euro wordt gedoneerd.

Fotografie: Jacqueline Knudsen, Jan Willem Schouten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.