Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bevindingen ‘barsten’ glazen gevel

Een tijdje geleden werden er ‘barsten’ in de glazen gevel van de oorspronkelijk 19e-eeuwse gevel van een pand in de P.C. Hooftstraat ontdekt, amper een jaar na de onthulling. De gevel is tot 9 meter hoogte herbouwd met glazen stenen. De glazen stenen zijn verlijmd met zeer dunne lijm, waardoor de tolerantie vrijwel nul is. In de volglazen gevel zijn ook glazen kozijnen geplaatst. Met name in de glazen stijlen en de bovendorpel van de kozijnen zijn  ‘barsten’ geconstateerd. In de Bouwwereld-rubriek ‘Gevels volgens Hendriks’ maakt Nico Hendriks zijn bevindingen over dit eigenaardige verschijnsel bekend.

Bedriegertjes

Het lijkt alsof de stijlen en regels van de kozijnsparingen overal gebarsten zijn, maar dat blijkt gezichtsbedrog als gevolg van de spiegelende werking in de glazen stenen, zo schrijft Hendriks in zijn artikel in Bouwwereld 02/2017. ‘Het optische verschijnsel is veroorzaakt door het gebruik van 8 mm hoog transparante MS-polyeerkit voor de in werk uitgevoerde  verlijming van de prefab kozijnen in de sparingen. Die kit is gekrompen en daardoor gescheurd.’ De ‘scheuren’ zouden het goed doen in de Bedriegertjes, schrijft Hendriks vervolgens.

Communicatie bouwteam

Teams van de TU Delft en ABT bogen zich ruim een jaar over de technische uitwerking van de glazen gevel. Onlangs wonnen Faidra Oikonomopoulou & Telesilla Bristogianni met het project ‘The research behind the Crystal Houses façade’ de Nederlandse Bouwprijs 2017 in de rubriek ‘Talent met Toekomst’. ‘De prijs is zeer terecht aan Faidra en Telesilla toegekend, maar vergeet ook niet dat dit in deze huidige tijd altijd een teaminspanning is’, zegt prof. ir. Rob Nijsse van TU Delft. Dat geldt voor behaald succes, maar ook voor falen, vervolgt Nijsse. Hierop doelt hij op de ‘scheuren’ in de glazen gevel aan de P.C. Hooftstraat. ‘Dit is het gevolg van te weinig communicatie in het gehele bouwteam. Het betreft gelukkig een secundair onderdeel van de gevel en vormt geen enkele bedreiging voor de structurele of bouwkundige integriteit van de gevel’, aldus de hoogleraar Structural Design aan de Faculteit Bouwkunde.

Reparatiemaatregelen

Binnenkort wordt in het bouwteam een beslissing genomen over de reparatie. Deze reparatiemaatregelen richten zich nu op twee opties: injectie van de scheuren en vervanging van de lijm waarmee de glazen kozijnstijlen zijn vastgezet.

Barsten in glazen gevel
Een van de zware architraven boven de kozijnen; de ‘scheuren’ zijn te zien in de bovenregel van de kozijnsparing.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.