Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Bijdrage brandwerend plafond groot’

Brandwerende (systeem)plafonds leveren een belangrijke bijdrage aan de brandveiligheid van een gebouw. Met name houten vloeren en betonvloeren op stalen liggers voldoen van zichzelf niet aan de vereiste brandwerendheid van een brandcompartimentsgrens. In samenwerking met een brandwerend plafond kan wel aan de grenswaarden worden voldaan.

Dat is de conclusie van het bouwwebinar ‘Brandveiligheid door het plafond’, dat dinsdag 22 september werd gehouden.

Leidingen boven het plafond

In het webinar ging Johan Bijvank van Promat in op de verschillende aspecten van regelgeving en de eisen aan compartimentering van een gebouw. Gert van den Berg van Efectis ging in op de specifieke functie van brandwerende (systeeem)plafonds en met name de gecombineerde werking van plafond, plenum en bovenliggende vloer. Extra punt van aandacht zijn de leidingen boven het plafond. Die mogen niet te snel vlam vatten, omdat de temperatuur in het plenum dan alsnog te snel oploopt.

Nieuw brandwerend plafondsysteem

Tijdens dit webinar presenteerde Faay Vianen een nieuw brandwerend plafondsysteem. Dit plafondsysteem is net als een systeemplafond blijvend uitneembaar, maar heeft van zichzelf een brandwerendheid van 60 minuten. Daardoor ligt de compartimentsgrens bij het plafond. De leidingen daarboven behoeven dus vanuit brandveiligheidsoogpunt geen extra aandacht.

Het bouwwebinar is hier terug te zien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.