Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bijzonder wooncomplex Boxmeer

In het nieuwe complex ouderenwoningen van de woongroep Voormekaar in Boxmeer is thermisch verzinkt staal toegepast als belangrijk en in het oog lopend bouwmateriaal.

De filosofie van de woongroep is het met elkaar oud willen worden en tegelijkertijd het meer willen zijn dan goede buren. De deelnemers in het bijzondere project willen met een maximaal behoud van privacy gezamenlijk wonen en gebruik maken van gezamenlijke voorzieningen zoals een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, atelier, wasruimte en logeerkamer.

Projectmanagement
Het unieke complex is ontwikkeld door Elemans Postma Van den Hork Architecten in Oss. Dit bureau verzorgde behalve het ontwerp ook het projectmanagement en voerde de directie van en het toezicht op de bouw en coördineerde de inbreng van de externe adviseurs als constructeur, adviseur installatie e.d..

De bouw is uitgevoerd door GPB Bouw B.V. te Boxmeer. In bouwteamverband adviseerde het bouwbedrijf vanaf het uitwerken van het technisch ontwerp over de uitvoering van de voorliggende plannen. Het project van de vereniging Voormekaar is gerealiseerd aan een nieuwe straat aan de rand van het centrum van Boxmeer.

Gemeenschappelijke voorzieningen
Het complex omvat twaalf appartementen en is uitgevoerd in twee bouwlagen De appartementen op de eerste verdieping zijn bereikbaar via een galerij. Behalve de appartementen is een aantal gemeenschappelijke voorzieningen gerealiseerd.

Hiertoe behoren een ontmoetingsruimte in de gemeenschappelijke tuin, gemeenschappelijke entree, voorhof, lift, wasruimte, atelier, hobbyruimte en logeerkamer. Er zijn verder een bergruimte, expeditieruimte en gemeenschappelijke rijwielberging.

Thermisch verzinkt staal
Bouwdelen die zijn uitgevoerd in thermisch verzinkt staal zijn hekwerken, leuningen en afscheidingen en met name een portaalconstructie van ronde buizen die voor de gevels van de woningen staat.

Aan de palen zijn thermisch verzinkt stalen dragers bevestigd, die de galerij op de eerste verdieping dragen. In de gevels van de gemeenschappelijke ruimten zijn eveneens thermisch verzinkt stalen buizen aangebracht, waarop het dak rust. Van belang is dat thermisch verzinkt staal nauwelijks of geen onderhoud vraagt.

Een bijzonder aspect van duurzaam bouwen betreft de collectieve warmtevoorziening door middel van een warmtepompinstallatie op een aardbron. Behalve door deze installatie wordt energiebesparing ook bereikt door goede isolatievoorzieningen en een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. In de zomer worden de appartementen gekoeld door het grondwater uit de aardbron.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.