Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bijzondere fietstunnel onder A12

Op dit moment wordt onder de A12 een fietstunnel genaamd ‘De Kathedraal’ gebouwd. De tunnel is ontworpen door VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten uit Rotterdam en bestaat uit een constructie van Super Cor gegolfde stalen platen. ‘De Fietskathedraal’ heeft een overspanning van ruim 16 meter, is 6,5 meter hoog en 53 meter lang met taluds 1:2. Daarmee behoort het tot de grootste gegolfde stalen tunnels van West-Europa.

Gesloten boogconstructie
De Super Cor constructie is opgebouwd uit gegolfde stalen platen met een golfafmeting van 381 x 140 mm. Doordat de platen onderling verbonden worden met bouten en moeren, ontstaat een sterke gesloten boogconstructie. Het ontwerp komt tegemoet aan de eis om de lange fietspassage zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. Daarvoor wordt in ‘De Fietskathedraal’ ook een doorlopende blauwe LED verlichtingslijn aangebracht. Het blauwe strijklicht versterkt het ruimtelijke effect in de tunnel.

Coating
In opdracht van Ballast Nedam Infra b.v. engineert, levert en bouwt BCT de fietstunnel bij Bleiswijk. Ook verzorgt BCT al het benodigde materieel voor de montagefase en voorziet de tunnel na montage van een coating. De fundering, het betonwerk en het grondwerk wordt uitgevoerd door Ballast Nedam Infra.‘De Fietskathedraal’ onder de toekomstige nieuwe afrit maakt onderdeel uit van een lange fietspassage onder het spoor, de afrit en de A12. Eind 2009 zal de fietspassage in gebruik worden genomen. ‘De Fietskathedraal’ maakt onderdeel uit van de grondige opknapbeurt die de A12 tussen Zoetermeer en Gouda momenteel ondergaat. Het volledige project wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. De oplevering is eind oktober 2010.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.